Krunoslav Capak: - Hrvatska na jesen kreće s cijepljenjem novom vrstom cjepiva protiv Covid-19

Ne gine nam novo cjepivo, poručuju iz HZJZ-a! Hrvatska u strahu: uvodi se novo cjepivo zbog novih verzija koronavirusa? Očekuje se da će se na jesen nove verzije koronavirusa proširiti Europom.

Bolji smo po procijepljenosti jedino od Rumunjske i Bugarske!
 

Krunoslav Capak: - Hrvatska na jesen kreće s cijepljenjem novom vrstom cjepiva protiv Covid-19 Photo: Borna Filic/PIXSELL
10. 6. 2022

Foto: Borna Filić/Pixell

Novi podtipovi koronavirusa omikrona, BA.4 i BA.5, koji se ubrzano šire iz Južne Afrike, još nisu zabilježeni u Hrvatskoj, ali će sigurno stići, rekao je u četvrtak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Najavio je da će Hrvatska na jesen krenuti s cijepljenjem novom vrstom cjepiva protiv Covid-19.

S trećom dozom se cijepilo nešto malo manje od milijun ljudi 

Trećom dozom cjepiva do sada je u Hrvatskoj, koja broji oko 4 milijuna stanovnika, cijepljeno nešto manje od milijun ljudi.

Među zemljama Europske unije Hrvatska je po procijepljenosti bolja jedino od Bugarske i Rumunjske.

Slab odaziv na cijepljenje, prema Capkovu, također je glavni razlog visoke smrtnosti od covid-19.

Ravnatelj HZJZ-a naglašava da su za visoku smrtnost krivi i drugi čimbenici rizika, poput činjenice da u Hrvatskoj mnogo ljudi "puši, nepravilno jede te da više od 60 posto stanovništva starijeg od 60 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu".

Do sada je u Hrvatskoj od posljedica covida-19 umrlo oko 16.000 ljudi.

Od srijede do četvrtka zabilježena su 332 nova slučaja zaraze novim koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva u četvrtak iznosio je 2068.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.