Stožer: Broj zaraženih veći 28,8 posto, cilj pravilnija raspodjela cjepiva

U Hrvatskoj je broj novozaraženih koronavirusom porastao na tjednoj razini za 28,8 posto, a poduzimaju se koraci za pravilniju raspodjelu cjepiva na razini Europske unije, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stožer: Broj zaraženih veći 28,8 posto, cilj pravilnija raspodjela cjepiva Vlada RH
17. 3. 2021

U zadnjih tjedan dana imali smo 4566 novih slučajeva pa nam je tjedni broj narastao za 28,8 posto. Incidencija je 198,4, najniža je u Istri, a najviša na području Dubrovnika”, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Rezultati sekvencioniranja 355 uzoraka pokazali su da je kod 204 uzorka utvrđena britanska varijanta virusa, kod 45 češka, a kod četiri uzorka južnoafrička varijanta. Dvoje zaraženih južnoafričkom varijantom putovalo je iz Meksika preko Turske za Hrvatsku, a dvoje je zaraženo u Hrvatskoj. 

Vezano uz cijepljenje protiv covida-19, Capak je rekao kako su obavljeni prvi razgovori s predstavnicima kineske farmaceutske tvrtke, no više informacija o kineskom cjepivu trebali bi dobiti u nekoj od sljedećih faza razgovora, kao i rezultate kliničkih studija.

Što se tiče isporuke naručenih količina cjepiva Hrvatskoj, Capak je istaknuo kako bi u ožujku tjedno trebalo dolaziti 23.000 doza Pfizerovog cjepiva, dok je AstraZeneca trebala u prvom kvartalu isporučiti milijun doza, što nije napravljeno. 

“Drugi su od proizvođača naručili maksimalne doze. Mi nismo, zato smo u deficitu. Poduzimamo korake za pravilniju raspodjelu ili da se napravi korekcija za one koji su zakinuti AstraZenecom”, kazao je.

Što se tiče cijepljenja AstraZenecovim cjepivom, po procjeni HZJZ-a cijepljenje je odbilo manje od 30 posto pacijenata, suprotno tvrdnjama koje su se pojavile u medijima, ustvrdio je Capak. 

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da Hrvatska ne želi zatvoriti vrata alternativnim načinima nabave cjepiva, poput ruskog Sputnjika V, ali mora se poštivati europska legislativa.

Ako EMA odbije rusko cjepivo, sumnjam da će tada bilo tko, pa i HALMED, dati drugačiji zaključak. Niz je elemenata koji su preduvjeti za promišljanje o tom scenariju. Čekamo odgovor EMA-e na pismo našeg premijera”, kazao je Beroš.

Kad je riječ o problemima s cjepivom AstraZenece, Beroš podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila kako je njime cijepljeno preko 280 milijuna ljudi, a nema pokazatelja da je baš to cjepivo povezano s teškim poremećajima i smrtnim slučajevima.

U vezi problema s tromboembolijskim incidentima, Beroš kaže kako se dnevno u Hrvatskoj hospitalizira devetoro bolesnika koji imaju trombozu ili plućnu emboliju, a veliki dio njih umre.

Može doći do povezanosti takvih slučajeva i cijepljenja, no bitno je da struka na jasnim kriterijima isključi ili potvrdi povezanost između cijepljenja i neželjenog događaja”, istaknuo je,

Ministar zdravstva također je upozorio na trend porasta broja novozaraženih i oboljelih ponovno apeliravši na osobnu odgovornost svakog građanina. 

Porast broja novozaraženih i hospitaliziranih postao je određeni trend, mi smo jedini koji moramo prekinuti te uzlazne brojke. Dovoljno je upozorenja oko nas, uključujući dominaciju britanskog soja koji je zarazniji i preuzima dominaciju u Hrvatskoj i Europi. Pogoršanje epidemiološke situacije u okruženju dovoljan je element da poradimo na osobnoj odgovornosti”, rekao je.

Voditelj Stožera Davor Božinović izjavio je kako je nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva prisutno u svim zemljama članicama EU-a, no iz Bruxellesa stižu optimističnije informacije o prekidu zastoja u isporuci cjepiva AstraZenece.

Osim toga, Pfizer je povećao produkciju svog cjepiva, što će se odraziti na bolju opskrbljenost država članica, naglasio je.

Odbacio je nagađanja kako bi za Hrvatsku bilo bolje da je ušla u pregovore s proizvođačima mimo Europske komisije. “Sve države članice su autorizirale Europsku komisiju da pregovara, mislim da je to jedini ispravni put”, rekao je Božinović.

Uvjeren je će Europska komisija iz teške situacije izaći s novim iskustvom jer zdravstvena politika nije bila dio integrirane politike EU, a pokazalo se da samo zajedničkim solidarnim pristupom EU može rješavati problem globalne pandemije. 

Božinović tvrdi kako se najveći problem pojavio u proizvodnim kapacitetima za cjepiva. Prikupljaju se podaci na razini EU-a kolike kapacitete imaju pojedine države, potrebna su ulaganja u javno zdravstvo, znanost i istraživanje.

Poruka je da se proizvodnja i dostava cjepiva trebaju što više ubrzati, a svijet ubuduće ne bi smio biti ovako zatečen s pojavom neke nove panedmije”, poručio je. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ukazala je na značaj cijepljenja starijih osoba istaknuvši da je razini EU-a uočen značajan pad mortaliteta od covida-19 kod starijih osoba nakon cijepljenja.

Procijepljena skupina od 25 starijih osoba u domu u Belgiji nakon inficiranosti južnoafričkim sojem nije imala teže simptome niti su umrli. Ima puno pozitivnih rezultata nakon cijepljenja starijih ljudi”, rekla je Markotić.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.