Francuska najavila pretragu 76 džamija

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin najavio je da će francuske vlasti u idućih nekoliko dana pretražiti 76 džamija za koje se sumnja da su povezane s vjerskim ekstremizmom.

Francuska najavila pretragu 76 džamija Unsplash
4. 12. 2020

Francuska će vlada pokrenuti “masivni i neviđeni val mjera” kako bi suzbila vjerski ekstremizam, najavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u srijedu.

Darmanin je na twitteru najavio da će francuske vlasti u narednim danima provjeriti 76 džamija koje se sumnjiče za separatizam. Prema pisanju francuskih medija, od toga se njih 16 nalazi na području Pariza, a preostalih 60 u drugim dijelovima zemlje.

Darmanin je poručio da će pojedine džamije biti zatvorene ukoliko se potvrde sumnje da su povezane s ekstremizmom.

Kako je izvijestio francuski list Figaro, Darmanin je već poslao obavijest lokalnim vlastima kako bi ih obavijestio o planiranoj pretrazi džamija.

Prema izjavi francuskog ministra unutarnjih poslova od 3. studenog, francuske su vlasti u protekle tri godine, otkad je predsjednik Emmanuel Macron stupio na vlast, zatvorile 43 džamije koje su bile povezane s islamističkim ekstremizmom.

Nakon što je Francusku u proteklih nekoliko tjedana potreslo nekoliko smrtonosnih islamističkih napada, Vlada predsjednika Macrona odgovorila je obećanjem da će poduzeti oštre mjere protiv onoga što su neki javni dužnosnici nazvali “unutarnjim neprijateljem”.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.