Francusko gospodarstvo ove godine pada za osam posto

Francuski ministar financija Bruno Le Maire revidirao je svoje prognoze za francusko gospodarstvo prema dolje. Ministar za proračun Darmanin istovremeno poručuje da će Francuska doživjeti najveći proračunski deficit od 2. svjetskog rata.

Francusko gospodarstvo ove godine pada za osam posto Pixabay
14. 4. 2020

Francusko će gospodarstvo zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa doživjeti veći pad nego što se prvotno očekivalo.

“Bruto domaći proizvod će ove godine pasti za osam posto”, izjavio je francuski ministar financija Bruno Le Maire u utorak u razgovoru za televiziju BFMTV. Le Maire je još proteklog tjedna očekivao pad BDP-a od šest posto, ali je tu brojku revidirao nakon govora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u kojem je najavio produljenje mjera za suzbijanje pandemije Covida-19 do 11. svibnja. “Mjere za suzbijanje širenja koronavirusa bit će dulje na snazi nego što se to moglo predvidjeti. Očito je da će imati jači utjecaj na naš rast”, dodao je Le Maire.

Loše vijesti za francuske građane jučer je imao i njihov ministar za proračun i građansku upravu Gérald Darmanin koji je najavio da će proračunski deficit u toj zemlji ove godine iznositi devet posto. “Naša zemlja nije vidjela ovakav deficit još od Drugog svjetskog rata”, upozorio je francuski političar u razgovoru za radijsku postaju France Info.

„Svaki dan, svaki tjedan restrikcija… pogoršava stanje naših javnih financija”, izjavio je Darmanin, dodavši da će se francuski dug popeti na 115 posto BDP-a. Za usporedbu, prošle je godine javni dug iznosio nešto ispod 100 posto BDP-a.

U Francuskoj se koronavirusom dosad zarazilo preko 136 tisuća ljudi, a umrlo ih je 14.967. Kako bi se spriječilo širenje zaraze, francuski građani od 17. ožujka smiju napuštati svoje domove samo ako idu na posao, liječniku, u kupovinu ili kako bi se na otvorenom sami bavili sportom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.