Francuska priprema deportaciju 231 stranog radikalnog islamista

Nakon šokantnog ubojstva francuskog profesora koji je u nastavi nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda, Francuska priprema deportaciju 231 stranog radikalnog islamista.

Francuska priprema deportaciju 231 stranog radikalnog islamista Unsplash
19. 10. 2020

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin naložio je lokalnim vlastima da pripreme deportacije, izjavio je izvor iz francuskog policijskog sindikata u razgovoru za novinsku agenciju Reuters u nedjelju poslijepodne.

Od ukupno 231 radikalnog islamista koji bi trebali biti deportirani, njih 180 nalazi se već u zatvoru, dok bi preostalih 51 trebalo biti uhićeno u idućih nekoliko sati.

Francuski profesor Samuel Paty, koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda tijekom predavanja o slobodi govora, ubijen je prošloga petka oko 17 sati u mjestu Conflans-Sainte-Honorine blizu Pariza.

18-godišnji napadač, ruski državljanin čečenskog podrijetla koji je u Francuskoj živio kao izbjeglica, kuhinjskim mu je nožem odrubio glavu na ulici usred bijela dana nedaleko od njegove škole Bois d’ Aulne. Svjedoci tvrde da je pritom vikao “Alahu Akbar”. Nedugo potom ubila ga je francuska policija nakon što se odbio predati i nakon što je prijetio policajcima hladnim oružjem.

U nedjelju su se diljem Francuske okupile tisuće građana kako bi odali počast ubijenom profesoru i branili slobodu govora.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.