Flego: Odluka Italije o uvođenju obveznog testiranja na koronavirus za sve putnike iz Hrvatske je diskriminatorna

"Smjernice Europske komisije za pokretanje gospodarskih aktivnosti, posebice turizma, donesene su upravo da se izbjegnu ovakve situacije, jednostrana rješenja od strane pojedinih članica", poručio je hrvatski europarlamentarac Valter Flego.

Flego: Odluka Italije o uvođenju obveznog testiranja na koronavirus za sve putnike iz Hrvatske je diskriminatorna Pixabay
17. 8. 2020

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego nazvao je odluku Italije o uvođenju obveznog testiranja na koronavirus za sve putnike koji u tu zemlju stižu iz Hrvatske diskriminatornom.

Smjernice Europske komisije za pokretanje gospodarskih aktivnosti, posebice turizma, donesene su upravo da se izbjegnu ovakve situacije, jednostrana rješenja od strane pojedinih članica, te kako bi se primijenila zajednička europska rješenja i koordinirani pristup kako bi putovanja bila jednostavnija i prije svega sigurnija”, izjavio je Flego u priopćenju za javnost objavljenom u petak.

Dodao je kako je Istra cijelo vrijeme bila korak ispred, kao i Primorsko-goranska županija i veći dio hrvatskog priobalja. “Velika većina hrvatskih destinacija zadaću kreiranja sigurne sredine za svoje goste i građane shvatila je krajnje ozbiljno. I u tome smo i uspjeli jer smo na snazi imali čvrste mjere i jasna ograničenja”, istaknuo je IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Dodao je da je turistička sezona u Hrvatskoj, zahvaljujući struci i građanima koji se pridržavaju mjera u samom vrhuncu turističke sezone, ispala i više nego dobra. “Ali za spas ostatka sezone, o kojoj ovisi velik broj naših poduzetnika i obitelji, nužno je da svaka država članica primjenjuje jasna i koordinirana regionalna mjerila, koja bi omogućila upravo ono čemu su smjernice Europske komisije od samog početka i težile – jasnu distinkciju sigurnih destinacija s dobrom epidemiološkom situacijom od onih rizičnijih. Ponavljam, destinacija, a ne država! Istra je sigurna destinacija svo ovo vrijeme i nije fer da neopravdano ispaštamo”, poručio je Flego.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza objavio je u srijedu navečer da je potpisao uredbu kojom se zahtijeva test na koronavirus za sve koji stižu iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske. Svi putnici koji dolaze iz te četiri zemlje moraju pri ulasku u Italiju predočiti negativan test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.