Europska komisija: Zabrana putovanja nije prihvatljiva

"Zemlje članice bi trebale snažno obeshrabrivati nebitna putovanja iz tamnocrvenih zona i u njih, ali treba izbjeći zatvaranje granica", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand.
 

Europska komisija: Zabrana putovanja nije prihvatljiva Unsplash
17. 2. 2021

Europska komisija najavila je u ponedjeljak da će poslati pismo državama članicama da ih upozori da poštuju zajednički dogovorene smjernice o ograničenju putovanja te da zabrana putovanja koje su neke članice uvele nije prihvatljiva.

Zemlje članice bi trebale snažno obeshrabrivati nebitna putovanja iz tamnocrvenih zona i u njih, ali treba izbjeći zatvaranje granica”, izjavio je glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand.

Wigand je dodao da su sve zemlje članice podržale prijedlog Komisije o zajedničkom koordiniranom pristupu o ograničenju kretanja u kontekstu borbe protiv pandemije koronavirusa te da svako nepridržavanje dogovorenog pristupa stvara probleme u pogledu slobode kretanja.

Države članice mogu poduzimati mjere za zaustavljanje širenja zaraze, ali te mjere moraju biti proporcionalne i nediskriminatorne za građane EU-a, poručio je Wigand.

Na pitanje jesu li belgijske i njemačke mjere proporcionalne, Wigand je rekao da odgovor na to pitanje nije tako jednostavan.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders u nedjelju je preko Twittera izrazio zabrinutost zbog jednostranih poteza nekih država članica.

Pratimo situaciju u svim državama članicama i uskoro ćemo im poslati pisma”, izjavio je Reynders.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.