Flego upozorio na opasnost od ponavljanja “histeričnog i protueuropskog ponašanja” pojedinih zemalja članica na jesen

"Dolazi jesen, zima i dolazi ekonomska kriza. Naravno da će biti puno sebičnih, egoističnih ponašanja svake ekonomije koja će htjeti braniti se, da im gostu ostanu u vlastitoj zemlji i zaštiti svoju industriju, usluge", izjavio je IDS-ov europarlamentarac Valter Flego.

Flego upozorio na opasnost od ponavljanja “histeričnog i protueuropskog ponašanja” pojedinih zemalja članica na jesen © Europska unija 2020
18. 8. 2020

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego upozorio je da bi se na jesen i zimu moglo ponoviti “histerično i protueuropsko ponašanje” pojedinih zemalja članica, kakvo smo imali priliku vidjeti na početku epidemije koronavirusa u Europi.

Dolazi jesen, zima i dolazi ekonomska kriza. Naravno da će biti puno sebičnih, egoističnih ponašanja svake ekonomije koja će htjeti braniti se, da im gostu ostanu u vlastitoj zemlji i zaštiti svoju industriju, usluge”, izjavio je IDS-ov europarlamentarac u utorak u razgovoru za televiziju N1.

Sjećamo se kako je izgledalo od 10. ožujka na dalje. Izgledalo je vrlo loše i panično, da se raspada sve što se radilo desetljećima, mislim na Schengen. Sve je to izgledalo vrlo meko. Osobno ću se zalagati da to bude puno jasnije”, istaknuo je hrvatski političar.

Flego se ponovno osvrnuo i na epidemiološku situaciju u našoj zemlji i stavljanje Hrvatske u skupinu rizičnih zemalja od strane pojedinih europskih država.

U Hrvatskoj moramo biti iskreni prema sebi da nismo svi jednako krivi. U mnogim dijelovima Hrvatske mjere se različito poštuju”, istaknuo je. “Činjenica je da u Primorsko-goranskoj županiji, na Kvarneru i Istri imamo dobru situaciju, a ona nije pala s neba”, istaknuo je hrvatski europarlamentarac dodavši da iza dobre epidemiološke situacije stoji stvaran trud i odgovornost:

Očekujem da Nacionalni stožer i ostale zemlje učine ono što su učinile druge zemlje kad je riječ o destinacijama, a to je da se ne gledaju cijele zemlje, nego regije”, dodao je Flego.

Činjenicu da se sve hrvatske regije jednako tretiraju, Flego je nazvao diskriminatornom, nepravednom i štetnom jer “ne poštuju pravila svi jednako i nemaju svi iste brojke”.

No Flego je istovremeno uvjeren da Hrvatska još stigne popraviti veliku većinu nastale štete u sezoni. “Sada je 18. kolovoz. Ako ostanemo odgovorni, sasvim sigurno možemo imati sezonu i cijeli rujan. Iz brojnih propusta u mnogim dijelovima Hrvatske nadam se da ćemo izvući pouke kako bismo onda mogli pritiskati države članice oko njihovih jednostranih postupaka”, zaključio je IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.