Objavljene preporuke za otvaranje granica i ponovno pokretanje turizma

"Ovo naravno neće biti normalno ljeto, ali ako budemo svi dobro radili, ne moramo ga provesti zarobljeni kod kuće niti mora biti izgubljeno za turizam", istaknula je izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

14. 5. 2020

Prema podacima Europske komisije na putovanja, prijevoz, pružanje usluga smještaja, hrane i pića, rekreaciju i kulturu otpada čak 10 posto bruto domaćeg proizvoda Europske unije, a procjenjuje se da čak svaki deseti Europljanin živi od turističkog sektora. No pandemija Covida-19 bacila je europski turizam u kaos i mogla bi opustošiti ekonomije koje su ovisne o njemu, između ostalog i Hrvatsku.

Kako bi pomogla državama članicama u ublažavanju negativnih posljedica pandemije na turistički sektor, Europska komisija je jučer u Bruxellesu predstavila paket smjernica i preporuka za postupno ukidanje ograničenja putovanja i ponovno pokretanje turizma.

“Milijunima malih, srednjih i obiteljskih poduzeća koja pružaju usluge smještaja, putničkog prijevoza, hrane i pića te putničkim agencijama prijeti opasnost od bankrota i ukidanja radnih mjesta. Oni se pod hitno trebaju vratiti na posao”, izjavio je povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton dodajući da u trenutačnom stadiju pandemije izoliranje cijelih država više nije primjereno rješenje.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager poručila je da Europska komisija ne namjerava točno propisati što i kako vlade zemalja članica trebaju raditi, nego da je namjera njezinih smjernica i preporuka osiguravanje zajedničkog pristupa kako bi se poslovni ljudi i turisti osjećali sigurno.

“Ovo naravno neće biti normalno ljeto, ali ako budemo svi dobro radili, ne moramo ga provesti zarobljeni kod kuće niti mora biti izgubljeno za turizam”, istaknula je Vestager.

Komisija ističe da su sloboda kretanja i prekogranična putovanja od ključne važnosti za turizam. “Ako zdravstvena situacija ne opravdava opće ukidanje restrikcija, Komisija predlaže postupni i koordinirani pristup koji će početi ukidanjem restrikcija između regija ili država članica sa sličnom epidemiološkom situacijom”, tvrdi Komisija.

Glavno izvršno tijelo Europske unije pritom ističe da taj pristup mora biti fleksibilan te da mora uključivati mogućnost ponovnog uvođenja određenih mjera u slučaju da dođe do novog širenja zaraze.

Komija osobito naglašava važnost načela nediskriminacije prema državljanstvu. “Kada neka zemlja članica odluči dopustiti ulazak na svoj teritorij ili u određene regije unutar svog teritorija, to treba biti učinjeno na nediskriminatoran način dopuštajući putovanja iz svih područja, regija ili zemalja Europske unije koje imaju slične epidemiološke uvjete”, ističe Komisija.

Što se tiče ponovnog uspostavljanja zračnog, željezničkog, cestovnog i vodenog prijevoza, Europska komisija preporučuje ograničavanje kontakata između putnika i zaposlenih u sektoru prijevoza, kao i uvođenje zaštitne opreme poput maski za lice te odgovarajućih protokola u slučaju da neki putnici pokažu simptome zaraze koronavirusom. Gdje je to moguće, trebala bi se smanjiti i gustoća, odnosno broj putnika.

Europska komisija također navodi da su se države članice uz njezinu potporu dogovorile o smjernicama za osiguravanje prekogranične interoperabilnosti s pomoću aplikacija za praćenje situacije tako da se građani mogu upozoriti na potencijalnu infekciju koronavirusom. Takve aplikacije moraju biti dobrovoljne, transparentne, privremene, sigurne, koristiti anonimne podatke te se trebaju oslanjati na Bluetooth tehnologiju i moraju biti operabilne preko granica. Interoperabilnost je presudna, ističe Komisija dodajući da građani EU-a moraju biti u mogućnosti primati upozorenja o mogućoj infekciji na siguran i zaštićen način, gdje god se nalazili na području Europske unije i bez obzira na to koju aplikaciju koriste.

Komisija također ističe da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte moraju biti dovoljno atraktivni kako građani ne bi inzistirali na povratu novca, koje i dalje ostaje njihovo neupitno pravo. Komisija stoga predlaže da se vrijednost vaučera produlji na najmanje 12 mjeseci, da budu osigurani od bankrota kompanije koja ih je izdala i da ih se može unovčiti unutar godinu dana ako se klijent na to odluči.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.