Europa traži da Trump preispita odluku o povlačenju iz WHO-a

Europski čelnici kritizirali su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o raskidu veza sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Ovo je krivi signal u krivo vrijeme, poručio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Europa traži da Trump preispita odluku o povlačenju iz WHO-a © European Union 2020
1. 6. 2020

Europski čelnici pozvali su predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa da preispita svoju odluku o prekidu veza SAD-a sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) usred pandemije covida-19.   

Trump je tu odluku objavio u petak ustvrdivši da ta UN-ova agencija nije odgovorila na dvojbe SAD-a glede njenog upravljanja krizom izazvanom širenjem novog koronavirusa koje je počelo iz Kine.

Glasnogovornik organizacije, među čijim osnivačima je i SAD, rekao je u subotu da WHO za sada nema komentara.

Europska komisija je bila rječitija. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen pozvala je Trumpa da preispita odluku rekavši da samo globalna suradnja i solidarnost mogu pomoći u borbi protiv virusa.

Potrebna je globalna suradnja umjesto pojedinačnih napora, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. On i ministar razvoja Gerd Müller su rekli da je Trumpov potez “krivi signal u krivo vrijeme”.

Slične zabrinutosti izrazila je i švedska vlada čiji je ministar rekao da bi taj potez mogao prouzročiti znatno veći broj smrtnih slučajeva. “Mislim da je to vrlo ozbiljno. To nosi opasnost stvaranja situacije u kojoj WHO mora smanjivati operacije pomoći siromašnim zemljama umjesto da ih širi”, rekao je švedskoj televiziji SVT Peter Eriksson, ministar za međunarodni razvoj.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.