Drčni Mađari ne želi NATO vojnike i tvrde kako trgovina između Francuza i Rusa te Nijemaca i Rusa nikad nije bila bolja, ratu i sankcijama usprkos

Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova dao je intervju "Euronewsu" u kojem je rekao da neće pristati na dolazak novih NATO jedinica u Mađarsku, a otkrio je i licemjerje vodećih zapadnih zemalja koje jedno pričaju, a drugo rade. Sankcije Rusiji nikad nisu zaživjele, čak suprotno, posao cvjeta! "- Šef Kremlja Vladimir Putin obećao je Viktoru Orbánu da rata neće biti.

https://www.euronews.com/video/2022/02/09/ukraine-crisis-hungary-won-t-accept-more-nato-troops-on-its-soil-says-foreign-minister-szi

Drčni Mađari ne želi NATO vojnike i tvrde kako trgovina između Francuza i Rusa te Nijemaca i Rusa nikad nije bila bolja, ratu i sankcijama usprkos MVP
10. 2. 2022

Ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó rekao je za Euronews mađarska stajališta o ukrajinsko-ruskom sukobu i mađarskoj diplomatskoj poziciji. Što se tiče pitanja želi li Rusija započeti rat u Ukrajini, kazao je kako se nada da do sukoba neće doći.
Upitan je li Viktor Orbán dobio uvjeravanja Vladimira Putina kako oružje neće proraditi, na prošlotjednom sastanku, odgovorio je potvrdno:

- Šef države Vladimir Putin obećao je Viktoru Orbánu da rata neće biti.

Vjerujem da što više razgovaramo jedni s drugima i što više ulažemo u diplomaciju, veće su šanse da svijet i Europa ovu krizu riješe mirnim putem, kazao je Péter Szijjártó.
Na pitanje ako će Rusija i dalje napadati Ukrajinu, hoće li Mađarska kao članica EU-a i NATO-a podržati nove sankcije Rusiji, Peter Szijjártó je rekao:
Gledaj, ne želimo razmišljati o tome.
Zatim je rekao da se lako govori o ukrajkinskom sukobu u zemljama tisućama milja od Ukrajine, a podsjetio je i na članak novinske agencije Bloomberg prošlog tjedna koja je "izvalila" na naslovnici da je počela ruska invazija.

https://www.startnews.hr/news/rusija-napala-ukrajinu-skandalozna-lazna-objava-americkog-bloomberga/
- Ali u našoj regiji, riječ je o našim životima. Zato treba više ulagati u diplomaciju. Za nas, manje srednjoeuropske zemlje, bilo bi vrlo opasno da se događaju nasilne situacije, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova te potom nastavio da su sankcije Rusiji već na snazi, ali ih treba poduzeti samo ako se nešto dogodi, a "sankcije ionako ne rade".
Novinar "Euronewsa" je potom podsjetio da je Mađarska do sada glasala za sankcije EU protiv Rusije, a Péter Szijjártó mu je odgovrio da na takvu odluku o sankcijama nikada nije stavljen veto u EU, jer Mađari nisu htjeli narušiti europsko jedinstvo.

Nikada nismo uložili veto, uvijek smo slijedili ove odluke. Odnosno, nikada nismo stavili veto na takvu odluku, rekao je Péter Szijjártó, dodajući da neučinkovitost sankcije dokazuje i činjenica da je od uvođenja sankcija također povećan obujam njemačko-ruske i francusko-ruske trgovine, te ih stoga treba preispitati.

Govoreći na kraju intervjua o NATO-ovim postrojbama u istočnoj Europi, ministar vanjskih poslova je rekao:

- Nikakve nove NATO snage ne mogu doći u Mađarsku.

Ne, na ovo nismo pristali, i neće biti drugačije. Uostalom, u zemlji već postoje NATO trupe: Oružane snage Mađarske i Oružane snage Mađarske. Postojeće trupe u dobrom su stanju da jamče sigurnost zemlje. Stoga u Mađarskoj nisu potrebne dodatne trupe.

Na to je novinar upitao je li Mađarska kao članica NATO-a i EU bliža svojim saveznicima nego Rusiji.
Da naravno. Članice smo NATO-a i EU. Ali želim još jednom naglasiti da je naša vojska u odličnom stanju da jamči sigurnost zemlje, odgovorio je ministar vanjskih poslova novinaru "Euronewsa

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.