Vraća se kući pun darova! Orbán osigurao Mađarima 5x jeftiniji plin, a zajedno s Putinom napadaju Balkan i osnivaju zajedničko poduzeće

Kakav je samo to car Viktor Orbán! Jučer je zamrznuo cijene svih vitalnih proizvoda, a danas uspio dogovoriti s Vladimirom Putinom isporuku plina do 2036. i to po cijeni koja je i 5 x niža od one na svjetskom tržištu. Dogovor je pao i oko nuklearne energije. Putin mu jede iz ruku i rijetko je koji državnik otišao iz Moskve s toliko puno darova. Viktor Orbán ponašao se suvereno ne pitajući ništa Bruxelles, čiji se odgovor tek očekuje. Orbán i Putin osnivaju i zajedničko poduzeće zaduženo za "PRODOR NA BALKAN"!!!

 Viktor Orban,fasciniran današnjim susretom nije krio oduševljenje:

- "Nikad u životu nisam sjedio za tako dugim stolom i nikad nisam realizirao tako veliki broj odličnih poslova. Ono što možemo ponuditi je mađarski model. To znači da je Mađarska članica NATO-a i EU, a da su i odnosi s Rusijom dobri.

Vraća se kući pun darova! Orbán osigurao Mađarima 5x jeftiniji plin, a zajedno s Putinom napadaju Balkan i osnivaju zajedničko poduzeće Kremlj
1. 2. 2022

Foto: Kremlj

Samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora u Mađarskoj, Vladimir Putin dao je Viktoru Orbanu nevjerojatan vjetar u leđa. Popis dogovora i poslova je impozantan. Od novih nabavki Sputnika V, preko plina, nuklearki, vađenja nafte pa sve do osnivanja zajedničke tvrtke koja bi "gospodarski" trebala premrežiti Balkan. Putin je u Orbanu pronašao isturenu iglu koja treba zastupati ruske interese na jugoistoku Europe. 

Razgovor dvojice državnika u Kremlju, koji nužno trebaju popravak imidža trajao je punih pet sati. Ruskom predsjedniku itekako je dobro došao Viktor Orban kako bi pokazao svoju opredjeljenost suradnji i ne samo s Mađarskom, već i s Europskom unijom. Nije to bio isprazan i kurtoazan susret, već nevjerojatno dobro isplaniran i što je najvažnije konkretan. Ono što je prošlo na marginama sastanka odnosi se na sve države bivše Jugoslavije. Dvojica državnika puni su ambicija kad je riječ o Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Vladimir Putin izjavio je na press konferenciji povodom susreta s Viktorom Orbanom da će rusko-mađarski sporazum o opskrbi plinom do 2036. godine pružiti Mađarskoj sigurnost i dugoročnu stabilnost. Dodao je da je također važno da Mađarska kupuje plin pet puta jeftiniji od cijene na svjetskom tržištu.

Viktor Orbán sporazum je nazvao važnim i izrazio želju za još većim količinama plina.

Mađarski premijer također je zahvalio svom domaćinu na opskrbi cjepivima protiv koronavirusa te rekao da je 900.000 Mađara cijepljeno ruskim cjepivom. 

Unatoč teškim vremenima, prošla godina bila je najuspješnija godina u bilateralnoj suradnji, dodao je Viktor Orbán, a dva glavna izazova bila su epidemija koronavirusa i opskrba energijom. Viktor Orbán je podsjetio da su se prvi put sreli prije 13 godina, ovo im je 12. susret, što je rijetkost. Od posljednjih 13 godina, "nas dvoje imamo najduža sjećanja na EU i Rusiju", rekao je.

 Viktor Orbán: Moj današnji posjet je mirovna misija


Što se Ukrajine tiče, Viktor Orbán je rekao da je njegov posjet također "mirovna misija", "spremni smo na razuman dogovor" od strane Europske unije, a nijedan čelnik EU ne želi rat. Putin je podsjetio da je Moskva također poslala prijedloge NATO-u i Sjedinjenim Državama u vezi s međunarodnom sigurnošću.

Vladimir Putin je istaknuo da mu je zadovoljstvo izvijestiti mađarskog premijera o razgovorima Rusije s NATO-om i o sigurnosnim jamstvima, o čemu je Rusija započela razgovore sa Sjedinjenim Državama i NATO-om krajem prošle godine.

Osvrnuvši se na predstojeće mađarske izbore, složili su se da žele još dugo suraživati. 

- "Želim pobijediti, nadam se da ćemo moći raditi zajedno dugi niz godina", rekao je Viktor Orbán. Putin je istaknuo da su zajedno učinili puno za dobrobit naroda i da se jako nada da će moći nastaviti s tim radom.

Obojica su pohvalili i zajednički rad i u drugim područjima gospodarstva. Između ostalog, Viktor Orbán je ustvrdio da suradnja vezana uz nuklearnu elektranu Paks "sjajno napreduje", a ostvarena su i mađarska ulaganja koja je odobrila i Ruska vlada.

Vladimir Putin je istaknuo kako je bilateralna vanjska robna razmjena u prvih 11 mjeseci prošle godine porasla za 30 posto. Osim nuklearne energije, između dviju zemalja odvijaju se važni projekti u području strojarstva.

Vladimir Putin i Viktor Orban razgovarali su pet sati


"Razgovarali smo skoro pet sati, uspjeli smo razgovarati o svemu", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Viktorom Orbanom u Moskvi. Rekao je da je susret bio konstruktivan i plodonosan.

Vladimir Putin rekao je da je trgovina između dviju zemalja u jednoj godini porasla za 30 posto. Ruski plin bit će isporučen do 2036. zahvaljujući dugoročnom sporazumu.

Vladimir Putin je na konferenciji za novinare rekao da MOL također pomaže u vađenju nafte i drugim ulaganjima u Rusiji. Kazao je da Roszatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj te da dvije zemlje imaju i projekt željeznice.

Mađarska i Rusija osnivaju zajedničko poduzeće za trgovinu s Balkanom. Istaknuo je i da je do sada u Mađarsku isporučeno dva milijuna cjepiva u borbi protiv koronavirusa. 

Ruski predsjednik je rekao da je na sastanku bilo riječi io odnosu Europske unije i Rusije te kršenju ljudskih prava, kao i temeljnih prava manjina. Govorilo se i o odgovorima SAD-a i NATO-a na sigurnosna jamstva.

Viktor Orbán: Ne želimo da se Hladni rat vrati


"Nikad u životu nisam sjedio za tako dugim stolom", rekao je premijer Viktor Orbán. Naglasio je da mu je ovo najvažniji susret u posljednjih 13 godina.

Premijer je rekao da je rusko-ukrajinski sukob odigrao veliku ulogu u suđenju. U tom kontekstu, rekao je kako nitko od europskih čelnika ne želi sukob. Naglasio je potrebu za daljnjim pregovorima "kako bi se spriječio povratak u hladni rat". Viktor Orbán je rekao da pozdravlja tekuće razgovore između Rusije i Zapada.

Ono što možemo ponuditi je mađarski model, a to znači da je Mađarska članica NATO-a i EU, a da su i odnosi s Rusijom dobri.

Naglasio je da su u 2021. postojala dva velika izazova, jedan je koronavirus, a drugi energetska kriza. 

- Volio bih da se cjepivo Sputnik proizvodi u tvornici cjepiva koja će se uskoro graditi u Mađarskoj. Tvornica će biti puštena u rad krajem godine ako sve bude u redu, a mogla bi se proizvoditi i Sputnik Light.

Viktor Orbán je tijekom sastanka zamolio ruskog predsjednika da dopusti dolazak većeg broja ruskih putnika u Mađarsku, što mu je i obećano. "Rasprava je bila uravnotežena, pozitivna i konstruktivna", potvrdio je izjavu Viktora Orbana.

Rusko-ukrajinska situacija je ozbiljna

Odgovarajući na pitanja, Viktor Orbán je rekao da je situacija u Rusiji i Ukrajini ozbiljna i da su razlike značajne. Kako je rekao, velika je razlika u poziciji Zapada i Rusije, ali te udaljenosti, smatra, nisu nepremostive. 

Vladimir Putin je rekao da želi još jednom objasniti logiku njihova ponašanja i njihove prijedloge za sigurnosna jamstva. Rekao je da im je obećano da infrastruktura NATO-a neće biti razvijena ni centimetra dalje istočno.

Gdje je danas NATO? Poljska, Rumunjska, baltičke zemlje. Jedno su govorili, drugo radili. Nekad smo ovo nazivali jednostavno prijevarom, rekao je ruski predsjednik.

Vladimir Putin je također naglasio da će Emmanuel Macron uskoro posjetiti Rusiju.

Jučer smo se dogovorili s predsjednikom Francuske i njegov dolazak u Moskvu.

Ukrajina se koristi kao oružje za uvlačenje Rusije u oružani sukob. Kako je rekao, prema njegovim saznanjima Ukrajina želi povratiti Krim vojnim putem. U slučaju da Ukrajina uistinu postane članica NATO-a, jednostavno bi mogla dobiti potrebnu vojnu potporu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.