Drava se je razlila i može poplaviti! (I druge rijeke se izlijevaju)

Rijeka Drava može u manjoj mjeri poplaviti cijelim svojim tokom, Sava se razlijeva cijelim tokom na izloženim mjestima uz korito... Slovenije opet "pliva!! Sava Bohinjka i dalje poplavljuje, ali njen tok opada te će se u nedjelju ujutro vratiti u korito, priopćila je u  Uprava za zaštitu i spašavanje na temelju podataka Arsa.

Drava se je razlila i može poplaviti! (I druge rijeke se izlijevaju) Bobo
3. 12. 2023

Drava se razlijeva cijelim tokom. Njezin protok na utoku u Sloveniju trenutačno je oko 1300 kubnih metara u sekundi i u narednim će satima početi opadati, piše u večernjem hidrološkom izvješću Agencija za okoliš RS (Arso) smanjuje se i vratit će se u potok u nedjelju ujutro.

Sava se razlijeva cijelim tokom na izloženim mjestima uz korito. U gornjem toku već je počela opadati, u okolici Ljubljane stabilizirala se na oko 1000 kubika u sekundi, dok je u donjem toku njezin protok i dalje u porastu.Ljubljanica s pritocima u kraškom zaleđu još je dižući se i prelijevajući. Savinja se također razlijeva u donjem toku, ali joj je protok u opadanju. Manjim se dijelom izlijeva i Dravinja, čiji protok nastavlja rasti nizvodno. I druge rijeke u Sloveniji imaju velike protoke, samo su protoci Mure i Sotle srednji. Rijeke u Pomurju, Kolpa u donjem toku i Krka također su u porastu, no u ostalim dijelovima zemlje protoci su u opadanju, au nedjelju će rijeke uglavnom opasti. Krka će rasti, a Ljubljanica će imati stalni tok. Povećat će se ojezerene površine krških polja. Vodostaj rijeka u većem dijelu zemlje bit će visok, predviđa agencija.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.