Geolozi upozoravaju na povećanu vjerojatnost odrona (čak i kada padavine prestanu)

 
To se posebno odnosi na sve one krajeve koji su već sada poznati po klizištima. Zbog nadolazećih oborina Kupa će ojačati.

Geolozi upozoravaju na povećanu vjerojatnost odrona (čak i kada padavine prestanu) Žiga Živulovič jr./Bobo
10. 2. 2024

Zbog predviđenih povećanih količina oborina i vlažnosti tla danas i u nedjelju, osobito u zapadnoj Sloveniji, postoji povećana opasnost od odrona i ponovnog aktiviranja postojećih klizišta, upozorio je Geološki zavod Slovenije. No sve se to da preslikati i na sva ona i u Hrvatskoj znana područja po obilatim oborinama i evidentiranim klizištima.

Gdje je najviše opasno?

Zbog navlaženosti tla povećana opasnost od odrona ostat će i idućih dana, kada će oborine jenjavati, navode iz zavoda. Povećana vjerojatnost odrona odnosi se uglavnom na zapadnu Sloveniju i povećavat će se proporcionalno količini oborina, no odroni se mogu pojaviti i u drugim dijelovima Slovenije. Stanovnici se upozoravaju da obrate pozornost na odrone i promjene na tlu i zgradama i padinama . Detaljnije preporuke dostupne su na stranicama Geološkog zavoda Slovenije.

U posebnoj vremenskoj prognozi za Gorenjsku, Savinjsku i Korušku Agencija za okolje Republike Slovenije (Arso) navela je da će danas povremeno padati kiša, no noću će oborina malo pojačati. U idućih 36 sati u Gorenjskoj se očekuje od 25 do 50 milimetara oborine, au Koruškoj i Savinjskoj od 10 do 40 milimetara oborine po četvornom metru. Snježna granica većinom će se zadržati iznad oko 1500 metara nadmorske visine.

Prohodnost rijeka mora se povećati

Vodostaj rijeka je u noćnim satima povećan, posebno u sjeverozapadnom dijelu zemlje, gdje prevladavaju visoki vodostaji. Drugdje su rijeke srednje vode. Rastu Vipava, Savinja, Sava u gornjem i srednjem toku, Rijeka i Kolpa. U ostalim dijelovima zemlje vodostaji rijeka su ustaljeni, a danas, a osobito u noći na nedjelju, vodostaji rijeka ponovno će porasti. Arso predviđa da će se riječni tokovi najviše povećati u sjeverozapadnom dijelu zemlje, gdje može doći do manjih izlijevanja duž pojedinih vodotoka.

Kolpa također može ojačati. Rijeke u središnjoj i istočnoj Sloveniji također će rasti i doseći velike protoke. Najmanje će porasti rijeke na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Rijeke će u nedjelju tijekom dana uglavnom početi opadati, rijeke s krškim zaleđem i veće rijeke u donjim tokovima porasti.Razina mora za vrijeme plime bit će visoka i idućih dana. Danas navečer između 21 i 23 sata te u nedjelju ujutro oko 10 i oko 22 sata može doći do kratkotrajnog prelijevanja mora preko najnižih dijelova obale za nekoliko centimetara, očekuje Arsa.Za danas i nedjelju zapadni dio zemlji je izdano žuto upozorenje zbog oborina, na sjeverozapadu je, osim toga, proglašena i značajna opasnost od lavina. Žuto upozorenje na vjetar za danas je izdano za sjeveroistočni dio zemlje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.