Hrvatska strijepi zbog poplava i ogromnog vodostaja Drave, Save, Mure... u susjednoj Sloveniji

U Dravogradu evakuirano devet objekata, u Koruškoj također problemi zbog klizišta. Drava je prijepodne prešla korita pa je Ribiškom stazom preventivno evakuirano devet objekata i 15 osoba.

Nabujale vode, uglavnom podzemne, poplavljuju drugu stranu Drave, na području ušća Meže. Ponegdje u Koruškoj imaju problema i zbog odrona. Prema riječima gradonačelnika Vuzenice Franje Goloba, Drava je na nekim mjestima prešla rub nasipa, ali za sada nije poplavila

Hrvatska strijepi zbog poplava i ogromnog vodostaja Drave, Save, Mure... u susjednoj Sloveniji Bobo
3. 11. 2023

U Dravogradu je na terenu oko 70 vatrogasaca, koji su preventivno pomagali i u zaštiti objekata uz Dravu na Ribiškoj poti, no kada se voda počela približavati objektima, odlučili su se na evakuaciju. Trenutačno dravogradski vatrogasci imaju dosta posla s druge strane rijeke, na području ušća Meže u Dravu, u koju se malo prije Dravograda ulijeva i Mislinja. Trenutačno se crpi voda iz objekata s druge strane Drave, a tamošnji objekti su više ugroženi porastom podzemnih voda, kazao je Zavec.Prema podacima dravogradske civilne zaštite, protok Drave nije u porastu. već neko vrijeme i stabilan je na oko 1.700 kubnih metara u sekundi. Prema posljednjim informacijama kojima raspolažu, danas do 18 sati očekuje se sličan protok, odnosno 1700 do 1800 kubnih metara u sekundi. I u Dravogradu i Vuzenici ujutro je zbog porasta protoka Drave bila uključena sirena za upozorenje na opasnost, a potom se nešto prije 9 sati u Dravogradu zbog porasta rijeke uključila još jedna sirena. za neposrednu opasnost.

Prema riječima gradonačelnika Vuzenice Franje Goloba, Drava je na nekim mjestima prešla rub nasipa, ali za sada nije poplavila. Od ranog jutra aktivirani su vatrogasci koji su protupoplavnim vrećama i folijama pomogli zaštititi najugroženije objekte, a prema riječima gradonačelnika, protok Drave je već sat i pol stabilan na oko 1700 kubnih metara u sekundi. . Prema dobivenim informacijama, tijekom dana očekuje smirivanje situacije, kazao je za STA, au međuvremenu se s nekih mjesta u Koruškoj javlja o problemima zbog klizišta. Općina Slovenj Gradec objavila je da se zbog obilnih kiša ponovno pokrenula lavina u Velunji. Blokirao je lokalnu cestu zbog čega je zatvorena do daljnjega, no radnici su već na terenu. Ravenski vatrogasci intervenirali su na prekrivenoj cesti u predjelu Strojna, povremenih problema s naplavinama ujutro je bilo na cesti Prevalje-Mežica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.