"Dolina smrti" u SAD-u bilježi temperaturni rekord!

Znanstvenici iz Sjedinjenih Država zabilježili su jednu od najviših temperatura u Zemljinoj povijesti. Uređaji su zabilježili 54,4 ° C u Nacionalnom parku "Dolina smrti.

"Dolina smrti" u SAD-u bilježi temperaturni rekord! Unsplash
18. 8. 2020

Dolina smrti (Kalifornija, SAD) zabilježila je rekordno visoku temperaturu od 54,4 ° C. Prema istraživačima, ovo je jedna od najtoplijih temperatura ikad zabilježenih na planeti. Znanstvenici vjeruju da bi u sljedećim tjednima temperatura mogla porasti za još nekoliko stupnjeva i srušiti apsolutni rekord - 56,7 ° C, što je zabilježeno u Dolini smrti 10. srpnja 1913. godine.

Temperaturu je zabilježila automatska meteorološka postaja američke Nacionalne meteorološke službe na području Stove Creek u blizini granice sa državom Nevada. Taj će se pokazatelj provjeriti - profesor James Renwick, specijalist za klimu na Sveučilištu Wellington u državi Victoria, objasnio je da su u tim slučajevima potrebne dodatne provjere uređaja koji moraju raditi ispravno i točno.

Trenutni toplinski val nije ograničen na pustinje, objasnili su znanstvenici. Rekordni toplinski val proteže se od Arizone do države Washington. Očekuje se da će tijekom sljedećeg tjedna biti postavljeno više od 100 temperaturnih rekorda. Znanstvenici navode da su tri američka grada već zabilježila rekordno visoke temperature za kolovoz u usporedbi s prošlim godinama.

Visoke temperature utjecale su i na broj požara u zapadnim Sjedinjenim Državama. Od 1972. godine broj ljetnih šumskih požara u zemlji povećan je za 8 puta. Studija Sveučilišta Columbia otkrila je da su ekstremni klimatski uvjeti na Zapadu također pridonijeli suši kakve znanstvenici nisu vidjeli u posljednjih 35 godina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.