Kalifornija je proglasila izvanredno stanje zbog vrućina i požara

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje na teritoriju zemlje zbog vrućine i toplinskih valova.

Kalifornija je proglasila izvanredno stanje zbog vrućina i požara Pixabay
20. 8. 2020

Ranije smo prenjeli vijest da je američka nacionalna meteorološka služba izvijestila da je u dolini smrti zabilježena temperatura od 54,4 stupnja Celzijusa.

Stotine stanovnika Kalifornije hitno bježe iz svojih penthousa i luksuznih vila, a državu napadaju munja i "vatreni vragovi" - takozvana tornada koja se pojavljuju za vrijeme požara.

Zabilježeno je više od 30 aktivnih žarišta, a trećina požara dogodila se u posljednja dva dana. Intenzivna vrućina i česte grmljavinske oluje pridonose širenju vatre. Problemi s električnom energijom pojavit će se u kućama s 3 milijuna ljudi, a s nestankom struje već su se suočile stotine tisuća potrošača. Vrućine se neće smanjiti do kraja tjedna i nastavit će se kretati duž zapadne obale Sjedinjenih Država.

Pod "napadom" je glavni nacionalni park, gdje je tek uočen požarni val, kao i San Francisco i područja sjeverno od Los Angelesa. Dvije desetine kuća tamo su već izgorjele do temelja, a preko 5 tisuća ih je u riziku. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.