Meteorološka prognoza: kakvo nas ljeto očekuje? Nesnosne vrućine, suše i opasne oluje u dolasku

Užareno i olujno ljeto pred nama. Bliže se ljetni dani, a meteorolozi ističu kako bi nas lipanj, srpanj i kolovoz mogli iznenaditi. Koje temperature možemo očekivati? Vruće i s puno nevremena.

Mogu se očekivati i problemi s usjevima, posebice s kukuruzom. Pšenica će se najvjerojatnije izvući, jer trenutno dobro stoji, a i sjetva je relativno blizu.

 

Meteorološka prognoza: kakvo nas ljeto očekuje? Nesnosne vrućine, suše i opasne oluje u dolasku Thomas Boese / Pixabay
1. 6. 2022

Foto: Thomas Boese / Pixabay

Američka meteorološka mrežna stranica AccuWeather upozorila je prije nekoliko dana da bi ova godina mogla biti puno toplija nego što smo navikli.

Prema prognozama, Hrvatsku ovog ljeta očekuju ekstremno visoke temperature, a ljetne dane obojiti će i olujni oblaci koji će se u drugoj polovici sezone sve češće pojavljivati ​​na nebu.

Hoćemo li zabilježiti rekordne vrućine? 

Prema prognozama AccuWeathera, to je svakako tako. Jugoistočni dio i pojedini dijelovi srednje Europe, kao i prošle godine, bilježit će dane s temperaturom iznad 32 Celzijeva stupnja.

Vrućina bi mogla biti popraćena i sušom koju ni oluje neće moći osvježiti.

S jedne strane, padaline bi trebale malo ublažiti sušna razdoblja, ali mogu uzrokovati probleme s usjevima, posebice s kukuruzom. Pšenica će se najvjerojatnije izvući, jer trenutno dobro stoji, a i sjetva je relativno blizu.

Hoće li temperature promijeniti vaš odmor i ove godine?

Prema procjeni meteorologa, najviše temperature mogu se očekivati, posebice u Portugalu, Španjolskoj i Italiji. Svaki rekordni toplinski val, međutim, trajat će barem tjedan ili dva.

Ističu kako će ljeto biti u znaku i naglih temperaturnih padova.

Ljetne vrućine na sjeveru Europe i na britanskim otocima u međuvremenu neće biti tako intenzivne kao na jugu. No, još uvijek postoji opasnost od jakih oluja u područjima od Francuske do Poljske, koje bi mogle ugroziti živote i imovinu, predviđaju meteorolozi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.