Detalji djelomičnog "lockdowna" u Njemačkoj

U Njemačkoj je danas započeo četverotjedni djelomični lockdown kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

Detalji djelomičnog "lockdowna" u Njemačkoj Unsplash
3. 11. 2020

Do kraja studenog će diljem Njemačke svoja vrata morati zatvoriti restorani, kafići, barovi i klubovi. No i dalje će biti dozvoljena prodaja hrane i pića za ponijeti, kao i dostava.

Zatvaraju se i kulturne te sportske i rekreativne ustanove poput kazališta, opernih kuća, koncertnih dvorana, kina, bazena, fitnes centara ili sauna.

No za razliku od proljetnog lockdowna, ovoga će puta vrtići i škole nastaviti s radom, kao i trgovine koje će se morati pridržavati strogih higijenskih mjera i pravila o maksimalnom broju osoba koje se smiju istovremeno zadržavati u dućanima.

Gdje god je to moguće, njemačkim bi građanima u iduća četiri tjedna trebao biti omogućen rad od kuće.

Do kraja studenog na snazi će biti i stroža pravila koja ograničavaju kontakte građana. U iduća četiri tjedna u javnosti će se moći sastajati još samo članovi dvaju kućanstava, odnosno maksimalno deset osoba.

Ograničavanjem kontakata želi se spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava, osobito odjela za intenzivnu njegu. Općenito, njemački bi građani trebali izbjegavati sva nepotrebna putovanja i posjete.

S obzirom na sve veći broj zaraženih u Njemačkoj, savezna vlada kancelarke Angele Merkel i premijeri 16 njemačkih saveznih država dogovorili su na sastanku prošle srijede uvođenje novih strožih mjera.

Mjere će zasad ostati na snazi do kraja studenog. Nakon dva tjedna održat će se novi sastanak kancelarke Merkel i predstavnika vlada saveznih država kako bi se procijenio učinak uvedenih mjera i dogovorilo eventualno uvođenje novih.

Budući da pojedine njemačke savezne države različito tumače dogovorene mjere, moguće su i određene regionalne razlike. Iako je dogovoreno pravilo da se u javnosti ubuduće smiju sastajati još samo članovi dvaju kućanstava i to maksimalno deset osoba, Sjeverna Saska i Berlin su, npr. donijeli odluku da se to pravilo ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.