Pooštravanje mjera u Njemačkoj - od srijede tvrđi lockdown

Strože mjere, koje stupaju na snagu ove srijede i koje bi trebale trajati do 10. siječnja, uključuju zatvaranje najvećeg dijela maloprodaje i škola.

Pooštravanje mjera u Njemačkoj - od srijede tvrđi lockdown Unsplash
15. 12. 2020

Kako bi suzbila sve jače širenje pandemije koronavirusa, Njemačka po drugi put ove godine uvodi tvrdi lockdown. Zatvaraju se sve trgovine, osim onih koje pokrivaju dnevne životne potrebe poput supermarketa, trgovina pićem, apoteka te benzinskih crpki, banaka i pošti.

Ključ u bravu morat će staviti i frizeri te druge uslužne djelatnosti koje zahtijevaju bliske kontakte. Zatvaraju se i škole i vrtići, a pomoć će dobiti samo oni roditelji koji nisu u stanju brinuti se o svojoj djeci zbog posla.

Strože mjere stupaju na snagu ove srijede i zasad je predviđeno da će trajati do 10. siječnja. No nije isključeno da će biti ponovno produžene, a njemačke će vlasti o tome najvjerojatnije raspravljati 5. siječnja.

Djelomični lockdown koji je bio na snazi od početka studenog nije bio dovoljan, istaknula je njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju u Berlinu nakon izvanrednog sastanka predstavnika savezne vlade i vlada njemačkih saveznih država.

Prisiljeni smo djelovati i to sad i činimo”, istaknula je njemačka kancelarka apeliravši na poslodavce da svojim radnicima što je više moguće dopuste da rade od kuće kako bi se dodatno smanjili kontakti.

Upozorila je da je njemački zdravstveni sustav trenutačno pod velikim pritiskom te da je cilj smanjiti broj novozaraženih na manje od 50 osoba na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana. Prema podacima njemačkog epidemiološkog instituta Robert Koch, takozvana sedmodnevna incidencija trenutačno iznosi 169,1.

Kako bi se izbjegle velike gužve u trgovinama dva dana prije njihovog zatvaranja i smanjio rizik od zaraze, njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier pozvao je njemačke građane da se suzdrže od kupovine božićnih poklona. Ljudi bi trebali kupovati samo ono najnužnije, poručio je Altmaier.

Iduća dva dana bit će ključna za cijeli ovaj mjesec”, dodao je predsjednik njemačkih socijaldemokrata Norbert Walter-Borjans dodavši da se moraju izbjeći gužve pred dućanima.

Kako bi se ublažili gubici, njemački ministar financija Olaf Scholz najavio je treći paket pomoći za njemačko gospodarstvo. Poduzeća koja su izravno ili neizravno pogođena novim zatvaranjem mogu računati na pomoć u iznosu do 500 tisuća eura mjesečno, najavio je Scholz. Prema njegovoj procjeni, ta će pomoć njemačku vladu stajati oko 11 milijardi eura mjesečno.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.