Njemačka dogovorila prvo ublažavanje izvanrednih mjera

Od idućeg ponedjeljka otvaraju trgovine s površinom do 800 četvornih metara. Stroge mjere o socijalnoj distanci produljene su do 3. svibnja.

Njemačka dogovorila prvo ublažavanje izvanrednih mjera © European Union 2020
16. 4. 2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi vlada 16 njemačkih saveznih država dogovorili su na jučerašnjoj videokonferenciji prva ublažavanja izvanrednih mjera koje su uvedene u sklopu borbe protiv pandemije Covida-19. Njemačka je vlada objavila da je cilj zaštititi njemačke građane od zaraze koliko god je to moguće. “Moramo osigurati uspjehe koje smo postigli”, upozorila je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare.

Na jučerašnjem je sastanku dogovoreno da će se pravila o socijalnoj distanci produljiti do 3. svibnja. Njemački će se građani u javnosti tako morati i dalje pridržavati pravila o razmaku od najmanje 1,5 metra, a na ulice će moći izlaziti samo u društvu ljudi koji žive u istom kućanstvu ili s maksimalno jednom osobom koja ne živi u istom kućanstvu. Kršenje tih pravila i dalje će se kažnjavati. Nošenje maski u javnosti neće biti obavezno, ali njemačke vlasti preporučuju građanima da ih nose, osobito u sredstvima javnog prijevoza ili u trgovinama.

Od idućeg će ponedjeljka moći otvoriti sve trgovine s površinom do 800 četvornih metara te autokuće, trgovine biciklima i knjižare neovisno o svojoj površini, naravno, uz pridržavanje strogih pravila o higijeni. Od 4. svibnja svoja će vrata moći ponovno otvoriti i frizeri, no kozmetički saloni ostaju i dalje zatvoreni, isto kao i restorani, hoteli, barovi, klubovi, kazališta, kina, muzeji i teretane.

Njemačke vlasti preporučuju svim tvrtkama da omoguće svojim zaposlenicima da i dalje rade od kuće, a one tvrtke kod kojih to nije moguće trebale bi osmisliti koncept o higijenskim pravilima kako bi smanjile rizik od zaraze svojih zaposlenika.

Škole bi se trebale početi postupno otvarati od 4. svibnja, a do 29. travnja bi se trebao izraditi nacrt na koji će se način izvoditi nastava s manjim brojem učenika u razredima uz strogo pridržavanje higijenskih pravila i mjera opreza. “Svaka škola treba plan o higijeni”, navodi se u zaključku jučerašnjeg sastanka.

Vrtići ostaju zatvoreni najmanje do 4. svibnja, uz obrazloženje da se mala djeca ne mogu pridržavati pravila o udaljenosti, zbog čega postoji opasnost da bi kod kuće mogla zaraziti druge članove obitelji. Sveučilišta zasad također ostaju zatvorena uz moguće iznimke poput održavanja ispita.

Njemačke su vlasti također do daljnjega odlučile produljiti zabranu okupljanja u vjerskim objektima, a velika događanja zabranjena su do 31. kolovoza. Građani se i dalje pozivaju da ne idu na privatna putovanja, u što se ubrajaju i posjeti obitelji ili dnevni izleti. Za rizične skupine poput osoba u staračkim domovima trebaju se uvesti posebne mjere opreza, pri čemu bi se trebalo voditi računa o tome da te mjere ne dovedu do potpune socijalne izolacije.  

Njemačka savezna vlada i vlade 16 saveznih država sastajat će se svakih 14 dana kako bi raspravili daljnje korake. Sljedeći sastanak zakazan je za 30. travnja, a tada bi se trebao dogovoriti hodogram za razdoblje nakon 4. svibnja.  

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.