Danska je prva država u EU koja je COVID FREE! Ukinuli su sve mjere: - 'Covid-19 više nije bolest kritična za naše društvo'

Danska je postala prva europska zemlja koja se "oprostila" od gotovo svih mjera za suzbijanje Covida-19. Iako im se svakog dana zarazi gotovo 1 % stanovništa (i do 50.000) ova bolest više ne predstavlja u Danskoj opasnost. Iako je broj zaraženih i dalje u porastu, kritična situacija se ne odražava na bolnice, pa su danske vlasti odlučile provesti promjene. Sve to postigli su zahvaljujući odličnoj suradnji vlasti i građana te iznimno visokoj procijepljenosti koja je hospitalizacije i smrtne slučajeva bitno smanjila.

Danska je prva država u EU koja je COVID FREE! Ukinuli su sve mjere: -  'Covid-19 više nije bolest kritična za naše društvo' Jens Peter Olesen / Pixabay
2. 2. 2022

Foto: Jens Peter Olsen / Pixabay

Kako javlja njemačka novinska agencija DPA, Danska je ukinula gotovo sve mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Mette Frederiksen, danska premijerka, rekla je:

"Prolazimo kritičnu fazu. Temelj za ukidanje ograničenja je činjenica da 'covid-19 više nije kritična bolest za društvo u Danskoj', iako i dalje postoji u društvu.

Magnus Heunicke, ministar zdravstva rekao je danas:

"Zaštitne maske od danas više nisu obvezne u Danskoj, više se ne provjerava poštivanje PCT uvjeta, a otvoreni su i noćni klubovi. Na snazi ​​su samo ograničenja prelaska granice za necijepljene putnike.

Statistika je pokazala da omikron izaziva blaži oblik bolesti, a broj onih kojima je potrebna bolnička skrb se ne povećava. Više od 80 posto Danaca primilo je jedno, a njih više od 60 posto već je primilo i treću dozu cjepiva protiv covida 19. Dnevno se prijavi između 40.000 i 50.000 novih slučajeva, što predstavlja oko jedan posto stanovništva. No dužnosnici vjeruju da će brojke uskoro početi opadati i da su već dosegnuli vrhunac ovog vala u zemlji. Prema francuskoj novinskoj agenciji, Tyra Krause, glasnogovornica danske epidemiološke službe SSI, rekla je:

"Ovo je sjajno vrijeme za početak ukidanja ograničenja."

Danska je prvo ukinula gotovo sve mjere u rujnu prošle godine, ali onda, kada se broj zaraženih zbog verzije omikrona počeo naglo povećavati, ponovno su uvedene krajem prošle godine. Rezultati istraživanja koje je u ponedjeljak objavio list Politiken pokazaju da 64 posto ljudi vjeruje vladinoj politici. U Hrvatskoj političarima vjeruje manje od 10 posto.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.