Danska otvorila vrtiće i prvih pet razreda osnovne škole

Oko 650 tisuća danske djece danas je ponovno krenulo u vrtiće i prvih pet razreda osnovne škole. Riječ je o prvom ublažavanju strogih mjera koje je vlada premijerke Mette Frederiksen uvela u sklopu suzbijanja pandemije koronavirusa.

Danska otvorila vrtiće i prvih pet razreda osnovne škole Nicole Pankalla, Pixabay
15. 4. 2020

U Danskoj su u srijedu nakon mjesec dana zabrane rada ponovno otvoreni vrtići i prvih pet razreda osnovnih škola. Riječ je o prvom ublažavanju strogih mjera koje su uvedene u sklopu suzbijanja pandemije koronavirusa u toj skandinavskoj zemlji. Vlada premijerke Mette Frederiksen izjavila je da je cilj te mjere rasteretiti roditelje koji su se osim za posao morali cjelodnevno brinuti i za djecu kod kuće.

Međutim, prema podacima danskih vlasti u toj je zemlji danas svoja vrata otvorilo samo oko polovice osnovnih škola, a u Kopenhagenu samo 35 posto. Ostali su zatražili više vremena kako bi se mogli prilagoditi novim, strogim higijenskim pravilima. Prema tim se pravilima za svako dijete u vrtićima treba osigurati šest četvornih metara prostora, a u osnovnim školama četiri četvorna metra. Razmak između djece u školskim klupama mora iznositi dva metra, a djeca se vani smiju družiti u skupinama od najviše njih petoro. Djeca neće smjeti dijeliti hranu ni slatkiše, a najmanje svaka dva sata morat će prati ruke. Zahodi, igračke, stolovi, ručke od vrata, šalteri za svjetla i slično morat će se čistiti i dezinficirati najmanje dva puta dnevno. Prema planu danskih vlasti do ponedjeljka bi s radom trebali započeti i svi drugi vrtići i prvih pet razreda osnovnih škola u zemlji.

Danska je prva država u Europi koja je ponovno otvorila svoje osnovne škole i vrtiće koji su bili zatvoreni od 12. ožujka. Međutim, mnogi se i dalje protive toj odluci vlade. Do jučer je u sklopu peticije protiv otvaranja vrtića i škola koju su pokrenuli roditelji prikupljeno oko 18.000 potpisa. Mnogi se roditelji boje da bi djeca mogla donijeti virus iz škola u svoje obitelji. Ravnatelj jedne škole u Kopenhagenu izjavio je da će mnogi roditelji svoju djecu zbog straha od zaraze jednostavno zadržati kod kuće.

Nastava u višim razredima i dalje će se provoditi digitalno. No 10. svibnja bi i svi ostali danski učenici trebali ponovno zasjesti u školske klupe.

Vlada premijerke Mette Frederiksen uvela je restriktivne mjere vrlo brzo nakon što su otkriveni prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Danskoj. 14. ožujka su zatvorene granice, a već nekoliko tjedana su zatvoreni i svi restorani, kafići, kazališta i brojne druge ustanove. Danska je vlada prošloga tjedna produžila sve te mjere do 10. svibnja. I dalje su zabranjena okupljanja od više od desetoro ljudi, a velika događanja otkazana su do kraja kolovoza.

U Danskoj je dosad zabilježeno više od 6.600 slučaja zaraze koronavirusom te 299 smrtnih slučajeva.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.