Danska otvara vrtiće i škole nakon točno mjesec dana izolacije te poput AUSTRIJE I ČEŠKE ublažavanje mjera za suzbijanje COVID-19

Mette Frederiksen, danska premijerka najavila je jučer u Kopenhagenu da će se od 15. travnja početi polako ublažavati razne restrikcije koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Od 15. travnja biti ponovno otvoreni vrtići te prvih šest razreda škole.

Danska otvara vrtiće i škole nakon točno mjesec dana izolacije te poput AUSTRIJE I ČEŠKE ublažavanje mjera za suzbijanje COVID-19 EU Parliament
7. 4. 2020

Nakon Austrije i Češke jučer je i Danska najavila da će nakon Uskrsa početi polako ublažavati razne mjere i ograničenja koja su uvedena u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa.

Danska premijerka Mette Frederiksen izjavila je na konferenciji za novinare u ponedjeljak navečer u Kopenhagenu da će u prvoj fazi ublažavanja mjera od 15. travnja biti ponovno otvoreni vrtići te prvih šest razreda škole. Riječ je o prvoj opreznoj fazi otvaranja, izjavila je danska premijerka dodajući da bi se Danci trebali naviknuti da će zbog pandemije koronavirusa još mjesecima morati živjeti s raznim ograničenjima.

Danska je sredinom ožujka kao jedna od prvih europskih zemalja uvela stroge mjere za suzbijanje koronavirusa. Danska je vlada, između ostalog, odlučila zatvoriti svoje granice od 14. ožujka za sve strance koji nemaju valjan razlog za ulazak u zemlju. Zabranjena su i sva okupljanja s više od deset ljudi, a zatvorene su i škole, vrtići, restorani, kafići, kazalište i brojne druge ustanove. U Danskoj je dosad zabilježeno više od 4.600 slučajeva zaraze koronavirusom te 187 smrtnih slučajeva.  

Jučer je i austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio da će se i Austrija nakon Uskrsa početi polako vraćati u normalan život. 14. travnja bi svoja vrata u toj zemlji trebale najprije otvoriti manje trgovine i obrti s površinom do 400 četvornih metara te trgovine građevinskim materijalom, neovisno o njihovoj površini. Od 1. svibnja moći će ponovno raditi i ostale trgovine, shopping centri te frizeri. Ostale uslužne djelatnosti, među kojima su i hotelijerstvo te gastronomija, trebale bi početi raditi od sredine svibnja. Škole ostaju zatvorene do sredine svibnja, a sva događanja su i dalje otkazana do najmanje kraja lipnja, najavila je jučer austrijska vlada. 

Češka je vlada u ponedjeljak ponovno dozvolila bavljenje individualnim sportovima poput tenisa ili golfa, a smjet će otvoriti i prve trgovine. Vlada premijera Andreja Babiša je, osim toga, najavila i da će od 14. travnja češki građani u iznimnim slučajevima moći ponovo putovati u inozemstvo, npr. ako idu na poslovno putovanje ili u posjet obitelji ili liječniku. No nakon povratka će morati 14 dana u karantenu. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.