Kakva samo dominacija Toyote i kakav samo debakl favoriziranog Audija, Europljanima čast spasio Sebastian Loeb, drugi u poretku

Iza nas je najzahtjevniji reli Dakar u Kataru. Uspješno? Kako za koga.

Audi s Eriksonm tek 14. u ukupnom poretku, debakl šampiona Sainza i Peterhansela

Kakva samo dominacija Toyote i kakav samo debakl favoriziranog Audija, Europljanima čast spasio Sebastian Loeb, drugi u poretku A.S.O.
15. 1. 2023

Najduži, najteži i najlegendarniji reli izdržljivosti, koji predstavlja uvod u natjecateljsku sezonu, iza nas jew. Pa radije za stotine natjecatelja koji su se ove godine, četvrtu godinu zaredom, suočili s izazovima koje nudi Katar i njegov raznolik krajolik. Oni su ti koji se iz dana u dan, više od dva tjedna uz veliki nedostatak sna i hrane (ove su se godine trkači žestoko bunili zbog toga što im organizatori nisu osigurali dovoljno obilne obroke) probijaju kroz tisuće kilometara pustinjskog terena.Ovogodišnja utrka je, prema riječima organizatora, bila posebno zahtjevna, kako zbog dužine staze, tako i zbog teške rute, koja je izvela najsvestranije natjecatelje - a opet, to su uglavnom bili poznati i ustaljena imena.
 

Ove godine među automobilistima je slavio Nasser Al-Attiyah. Sada već peterostruki pobjednik Dakara osvojio je svoj drugi uzastopni Dakar, a recept je bio sličan prošlogodišnjem: stalna - makar ne i najbrža - vožnja bez većih pogrešaka. U tome mu je puno pomogao Toyotin trkaći automobil koji već dugi niz godina važi za jedan od najpouzdanijih.

Upravo su tehnički problemi udaljili Sebastiena Loeba od mogućnosti ukupne pobjede, pa se morao zadovoljiti drugim mjestom u ukupnom poretku, po treći put otkako je na Dakaru.

"Upravo smo završili i tako sam sretan! Ovogodišnji Dakar je bio težak za sve. Ludo je što sam uspio obraniti naslov. Jako sam sretan što sam pobijedio pet puta i Mathieu četiri puta... Oprosti, Mathieu! Jako poštujem Ariju, on je i dalje moj idol. Uvijek želim pobijediti više, sada želim obraniti svoju titulu svjetskog prvaka. Nismo morali napadati U punoj snazi. Uspjeli smo pregurati drugi tjedan i konačno osvojiti Dakar, to je najvažnije", rekao je Al-Attiyah odmah nakon današnje utrke. Na jučerašnjoj 417 kilometara dugoj etapi oba su trkača bila u malom zaostatku, Loeb kroz cilj je prošao kao šesti, Al-Attiyah kao osmi. Ali razlike su bile nešto više od šest minuta do desetog mjesta. Jučerašnji pobjednik bio je Guerlain Chicherit ispred Mattiasa Ekstroma i Sebastiana Halperna u timu X-Raid Mini JCW. Trkaći automobil koji je Carlosu Sainzu donio mnoge uspjehe u godinama prije njegovog prelaska u Audi. S druge strane, Ekstrom se s današnjim trećim mjestom uspio plasirati na ukupno 14. mjesto i tako Audiju malo olakšati muke.

Amerikanac ili Australac, Ne, posve mašnjo iznenađenje - Argentinac

'Kad se dvoje svađa, treći dobiva!' Tako bi se mogla opisati situacija u uvijek uzbudljivoj klasi motociklista, gdje su praktički svi favoriti, osim Joana Barrede Borta, uspjeli stići do cilja. Posljednjih dana, u izuzetno gustoj konkurenciji, činilo se da će se za ukupnu pobjedu utrke boriti mlađahan Skyler Howes i nešto iskusniji Toby Price.

Zatim je došao Kevin Benavides, koji se nikada nije istaknuo tijekom dva tjedna. Uz dobre vožnje posljednjih dana, jučer je došao sa samo 12 sekundi zaostatka za Priceom, što je značilo borbu do kraja u današnjoj etapi. I Argentinac je uspio. Kroz cilj jučerašnje etape prošao je 55 sekundi ispred Pricea i tako slavio svoju drugu pobjedu na Dakaru u apsolutnoj konkurenciji s prednošću od samo 43 sekunde.

"Jutros mi je glava bila prazna, osim svakog kilometra utrke od start do 136. kilometra. Nevjerojatno je da smo uspjeli pobijediti na samom kraju ovog ludog Dakara i nakon vrha s tako malom razlikom. Također sam prvi vozač koji je slavio s dvije različite marke motocikla, postignuće koje Stvarno sam ponosan", rekao je Kevin Benavides nakon utrke.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.