Sebastian Loeb nastavlja s odličnim vožnjama, danas je pobijedio ispred Mattiasa Ekstroma i trećeplasiranog Lucasa Moraesa

Dakar 2023., deseta etapa: Loeb i dalje iz dana u dan sve bliži Moaresu u generalci. Treću uzastopnu etapnu pobjedu začinio je i najbržim vremenom u prvih 30 kilometara utrke.

Sebastian Loeb nastavlja s odličnim vožnjama, danas je pobijedio ispred Mattiasa Ekstroma i trećeplasiranog Lucasa Moraesa A.S.O.
11. 1. 2023

Danas je natjecatelje čekala nešto kraća etapa (u kojoj su natjecatelji morali prijeći još preko 600 kilometara). Završila je sprintom od 114 kilometara i naknadnim ulaskom u područje 'Prazne četvrti', odnosno najveće katarske pustinje, gdje trkače čeka pravi pakao.

Kratka etapa zahtijevala je od starta do cilja davanje sve od sebe, pa se ne može reći da je ovo bio lak dan za vozače, no Sebastian Loeb je nakon jučerašnjeg izvrsnog nastupa uspio održati dnevnu formu. Ciljem najkraćeg brzinskog ispita uspio je proći u vremenu 1:48:32 i za dobre tri minute pobijediti drugoplasiranog Mattiasa Ekstroma, a trećeplasiranog Lucasa Moraesa za nešto više od dvije minute. Četvrti je bio Nasser Al-Attiyah s pet minuta i tri četvrtine zaostatka, a Yazeed Al-Rajhi peti.
 

Male razlike nisu donijele promjene u generalnom plasmanu u ukupnom poretku, gdje je Loeb i dalje iz dana u dan sve bliži Moaresu. Treću uzastopnu etapnu pobjedu začinio je i najbržim vremenom u prvih 30 kilometara utrke, a konačnu prednost ispred Ekstroma stvorio je nakon 60 kilometara, Ekstrom je ujedno i službeno jedini Audijev trkač koji od danas sudjeluje u utrci.

Nakon što je jučer objavljeno da je Sainz prevezen u bolnicu, Španjolac se vratio u bivak, što ga nije izbacilo iz utrke, ali mu je ipak dano vrijeme od 23 sata. Ali njegov trkaći automobil Audi RS Q e-tron bio je previše oštećen nakon posljednje nesreće da bi nastavio utrku.
 

Zanimljiva je bila danas i situacija među motociklistima, gdje su dvojica vodećih u ukupnom poretku završila nešto niže nakon jučerašnjeg dana s malim razlikama.

Uz pobjedu Rossa Brancha, drugog van Beverna i trećeg Michaela Dochertyja, Skyler Howes je bio tek 18., dobrih sedam i pol minuta zaostatka, dok je Toby Price bio pola sekunde sporiji mjesto iza njega. Obojica su nakon utrke priznali da su danas vozili nešto rezerviranije i sigurnije te su tako prvo mjesto u ukupnom poretku prepustili Kevinu Benavidesu, no ovaj put i Slovenci imaju razloga za zadovoljstvo, no ovoga puta ne zahvaljujući Toniju Mulacu.  Simon Marčič, Mariborčanin je na današnjoj etapi pobijedio svu konkurenciju u klasi Original. Slavio je s gotovo tri minute prednosti pred veteranom Mariom Patrom, a specijalku je odvezao za 2:08:03. Ovo je klasu dovelo sat i dvije minute iza petoplasiranog Davida Gaitsa u ukupnom poretku.
 

Od sutra se etape ovogodišnjeg Dakara počinju skraćivati, što znači da će biti sve manje prilika za osjetno smanjenje vremenskih zaostataka. Sutra ih čeka samo 427 kilometara, od čega 274 specijalca.  Trkači će se suočiti samo s pijeskom svih boja i oblika, a povrh svega, u slučaju nesreća ili problema, naći će se u velikim problemima, jer neće imati mogućnost pomoći pratećih kamiona.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.