I 4. etapu za redom osvojio Sebastian Loeb, no izgleda da će teško uloviti Al Attiyaha, prvog u generalnom poretku

 
 
Dakar 2023., jedanaesta etapa: Loeb nezaustavljiv. Francuz je osvojio četvrtu uzastopnu etapu na ovogodišnjem Dakaru, drugo mjesto je sve bliže.

I 4. etapu za redom osvojio Sebastian Loeb, no izgleda da će teško uloviti  Al Attiyaha, prvog u generalnom poretku A.S.O.
12. 1. 2023

Ovogodišnji Dakar ušao je u posljednju, ali i najtežu fazu. Natjecatelji i oprema već su u zamoru, ali istovremeno jure kroz vjerojatno najteže područje, najveću katarsku pustinju.

Ali tko god je došao ovako daleko, najvjerojatnije će doći do kraja. Na kraju, ali ne manje važno, mnogi favoriti i među automobilistima i među motociklistima završili su utrku prerano (uključujući Peterhansela i Sainza među automobilistima i Barreda Borta među motociklistima). Ali još nešto se može promijeniti. Tome ne samo zbog fluktuacije dnevne forme, odnosno fluktuacije između savršenih vožnji i vožnji, što je Sebastian Loeb ove godine već dokazao zbog grešaka koje koštaju više od 10 minuta. No, čini se da je Francuz sada krenuo, jer je danas osvojio svoju petu etapnu pobjedu ove godine, a ujedno i četvrtu zaredom. Ovaj put je na 427 kilometara dugoj etapi sa specijalom od 274 kilometra slavio ispred sunarodnjaka Chicherita i Ekstroma.

Upravo zbog navedenih problema Loeb se najvjerojatnije na kraju neće moći izboriti za pobjedu u utrci. Dok je od drugog grada udaljen samo devet minuta, od Al Attiyaha je udaljen sat i pol. Katarac je danas bio peti sa zaostatkom od nešto manje od sedam minuta, ali naravno mogu pretpostaviti da je s tolikom prednošću koju ima u odnosu na konkurenciju već malo usporio ritam i teži osvajanju posljednje lovorike, a ne etapne pobjede.
 

Motociklisti i dalje žestoki boj biju

To je pak 'luksuz' koji si niti jedan motociklist ne može priuštiti. Odnos snaga između njih i dalje je vrlo izjednačen, što se odražava i na broj različitih pobjednika u pojedinim fazama. Sada ih je devet, a Ross Branch i Luciano Benavides dominiraju u zadnje četiri etape - potonji je također slavio danas.
 

Unatoč tome, mladi Argentinac nije na vrhu ukupnog poretka utrke. Naime, zauzima šesto mjesto, a sa 18 minuta zaostatka također održava kontakt s trenutno vodećim u ukupnom poretku Skylerom Howesom. Drugi je Toby Price sa pola minute zaostatka, a treći Kevin Benavides. Pritom vrijedi napomenuti da je u roku od sat vremena iza još uvijek čak 11 vozača, a posljednji je Španjolac Lorenzo Santolino, a da jučerašnja pobjeda u klasi Original nije samo bljesak, već pokazatelj odlične forme potvrdio je danas Simon Marčič, koji je ciljem prošao kao treći u svojoj klasi sa šest minuta zaostatka. Time je zaostatak za Davidom Gaitsom smanjen na 57 minuta. No možemo samo zamisliti dokle bi stigao da mu se na šestoj etapi nije ozlijedio mousse i tako izgubio tri dragocjena sata. Po trenutnoj slici vjerojatno bi se borio za treće mjesto. Ali ovo je Dakar, utrka u kojoj sreća (ili loša sreća) igra ključnu ulogu.

Sutra natjecatelje čeka najkraća etapa ovogodišnje utrke. Čeka ih etapa duga svega 376 kilometara, s tim da je specijalka kraća od rute do bivka. Naime, mjeri samo 185 kilometara, a k tome, mjerenje vremena počinje tek nekoliko kilometara nakon starta. No, dine neće poštedjeti nikoga, a trkači će morati pronaći granicu između precizne (ali sporije) i agresivne (i opasne vožnje) pa ni ovoga puta neće biti vremena za predah.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.