Dacia! Tko su fanovi "rumunjskog" brenda i tko je kupio 8 milijuna njihovih automobila?

Otkrivamo tko ih najviše voli! 19 godina nakon širenja s domaćeg rumunjskog tržišta na cijeli svijet, Dacia je postala iznimno važan igrač u automobilskoj industriji.

55 posto kupaca mlađe je od 54 godine, a 47 posto ima barem jedno dijete. Gdje žive Dacijini kupci? Prema njihovim podacima, 60 posto njih živi u urbanim sredinama, dok ostali žive u ruralnim sredinama.

<p>Del prenove celostne podobe znamke je tudi nov napis Dacia, ki ga najdemo na zadku avtomobila.</p> Uroš Modlic
3. 10. 2023

Dacia je osnovana 1966., a prvi automobil s njihovim imenom na karoseriji bio je Dacia 1100. Između 1968. i 1972. proizvedeno je približno 37.500, uključujući i neke s oznakom S - ova ograničena serija s dvostrukim prednjim svjetlima i snažnijim motorom bila je vozili su policajci, a neki su bili i trkaćim automobilima.

2004

Ove godine Dacia je napravila važan korak. Uz Renaultovu pomoć se proširio, prvo na istočnoeuropska tržišta, a potom počeo osvajati cijelu Europu. Danas se Dacie prodaju u 44 zemlje, a marka je najprodavanija na Starom kontinentu. U 19 godina uspjeli su prodati 8 milijuna automobila, a ovom prilikom poigrali su se statističkim podacima o svojim kupcima.

Daciji uspijeva to, o čemu sanjajo druge automobilske znamke!

Što su dijagnosticirali

 
50 posto svih njihovih kupaca je u dobi od 50 do 74 godine, a više od 50 posto su oni čija djeca više ne žive kod kuće. Svoj su Jogger uzeli pod mikroskop - 55 posto njegovih kupaca mlađe je od 54 godine, a 47 posto ima barem jedno dijete. Gdje žive Dacijini kupci? Prema njihovim podacima, 60 posto njih živi u urbanim sredinama, dok ostali žive u ruralnim sredinama.

Sandero najuspješniji i to

Najviše je prodano Sandera - 2,78 milijuna. Slijedi Duster, kojih je iz tvornice izašlo 2,26 milijuna. Logan je na trećem mjestu s nešto manje od dva milijuna.

Model Broj prodanih auta
Sandero 2.780.000
Duster 2.260.000
Logan 1.970.000
Dokker 630.000
Lodgy 346.000
Spring 93.000
Jogger 80.000
ostali modeli 107.000

Pokretačka sila automobilske industrije... Dacia je marka kao nijedna druga. Godine 2004. predstavila je novu potrošačku viziju: promicanjem pragmatičnog pogleda na vozila i neprestanim skretanjem pozornosti na ono što je doista bitno, Dacia je ponudila najbolji omjer cijene i kvalitete. Taktika je upalila! Prodaja otad nezaustavljivo raste, a broj zadovoljnih kupaca premašio je osam milijuna! No, što je to što Daciju čini posebnom? Saznajte u nastavku.

 

Dva života, pet logotipa

 

Dacia nije oduvijek nastupala pod tim imenom.

Rumunjska marka automobila koja je s vremenom postala poznata pod imenom Dacia osnovana je 1968. pod imenom UAP („Uzina de Autoturisme Pitesti”) koje označava tvornicu automobila u Pitestiju, gradu na rijeci Argeş u središnjoj Rumunjskoj, gdje se nekoć nalazila tvornica i gdje se danas nalazi glavno sjedište marke.

Prvi Dacijin logotip vrvio je lokalnim i nacionalnim obilježjima. Planine u pozadini odavale su počast Rumunjskoj, a posebno Karpatima. U središtu se isticao orao iz grba okruga Arges u regiji Muntenija, gdje je bilo sjedište marke UAP.

Ime Dacia, nadahnuto rimskim nazivom Rumunjske „Dacii”, prvi se put pojavljuje 1980. na crno-bijelom logotipu.

Renault Grupa pripojila je rumunjskog proizvođača automobila 1999. Godine 2003., logotip u obliku štita poprimio je plavu boju i zaživio na Loganu (prvi put predstavljenom 2004.). Bio je to prvi logotip marke koji je nadišao granice Rumunjske i postao prepoznatljiv diljem Europe!

Nekoliko godina kasnije, povodom predstavljanjem Sandera 2008., marka je predstavila novi logotip. Plavu pozadinu zamijenila je svijetlosiva, a središnji dio štita bio je izrezan. 

Godine 2021. predstavljen je novi amblem „Dacia Link”, osmišljen da simbolizira povjerenje između Dacije i njezinih kupaca. Sastojao se od međusobno povezanih slova D i C te pet slova Dacijina imena, ispisanih minimalističnim fontom kako bi se istaknula robusna i elementarna priroda marke.

Vozila marke Dacia prodaju se u 44 zemlje

 

Prva generacija modela Logan, predstavljena 2004., isprva je bila rezervirana za rumunjsko tržište, da bi se naknadno proširila i na istočnoeuropsko. S obzirom na dobre prodajne rezultate, prodaja je proširena na brojne druge europske zemlje.

Bio je to prvi korak marke ka uspjehu.

 

Dacijini se modeli od tada prodaju u 44 zemlje na području Sredozemlja.

Iako je Dacijina domovina, Rumunjska, jedna od pet zemalja koje bilježe najveću prodaju, francusko je tržište vodeće u tom pogledu, a slijedi ga talijansko. Marka ne prestaje jačati! Već je drugu godinu zaredom najprodavanija marka na tržištu privatnih kupaca u Europi. U Portugalu i Belgiji tako drži vodeću poziciju, dok u Francuskoj zauzima treće mjesto.

Takav uspjeh daje važnost pozicioniranju Dacije i potvrđuje kvalitetu njezinih vozila.

Dacia je do 2012. imala samo jednu tvornicu, i to u Rumunjskoj, dok ih danas ima čak tri.

Prva tvornica marke nalazila se u Mioveniju u Rumunjskoj, a otvorena je 1968. U njoj se nalazila linija za proizvodnju karoserija i podvozja, linija za mehaničke komponente, ljevaonica i logistička platforma. Brojni su modeli proizvedeni u toj tvornici, uključujući Logan, Sandero, Sandero Stepway i Duster.

 

Od ožujka 2019., tvornica u Casablanci u Maroku u cijelosti se pripaja Renault Grupi. S radom je započela 1959., ima liniju za proizvodnju karoserija, a u njoj se proizvode modeli Logan, Sandero i Sandero Stepway.

 

Dacijina tvornica u marokanskom Tangeru otvorena je 2012. U njoj se nalazi linija za proizvodnju karoserija, logistička platforma te linija za proizvodnju podvozja i podsklopova. Ta je napredna tvornica ugljično neutralna te ne ispušta industrijske otpadne vode. U njoj se proizvode Logan, Sandero, Sandero Stepway i Lodgy.

 

 

Marka s brojnim nagradama

 

Iako je Daciju u Europi proslavio model Logan, njezin najprodavaniji model ipak je SUV Duster. Duster je dostupan po cijeni gradskog automobila, a njegova inačica s pogonom na sve kotače odlikuje se vodećim terenskim sposobnostima na tržištu – stoga ne čudi da je upravo on glavno uporište Dacijine ponude! Taj legendarni model osvojio je više od 40 nagrada među kojima su nagrade za „Rumunjski automobil godine”, „Najbolji SUV” u Ujedinjenoj Kraljevini, „Najbolji obiteljski automobil” u Njemačkoj i Belgiji te brojna druga priznanja.

Jogger, obiteljski automobil sa sedam sjedala, ne može se usporediti ni s čim na tržištu! To potvrđuje i 13 nagrada koje je dosad osvojio, uključujući nagradu za „Francuski automobil godine” koju dodjeljuje Argus.

Preberite

Tagovi: Dacia

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.