Dacia raste eksponencijalno: u osam godina proizvela je vozila koliko i prije u gotovo pola stoljeća!

Dacia je bila pravilo, a nikako iznimka u takozvanom socijalističkom lageru pred nešto malo više od tri desetljeća. Rumunjska kompanija bila je primjer kako su bivše socijalističke vlasti širom Istočnog bloka imale potrebu imati i vlastitu automobilsku industriju. I nisu se baš mogli pohvaliti bog zna kakvim autima. Sve dok ih nakon 33 godine samostalnosti 1999. nisu preuzeli Francuzi i Renault.

Slično je radila Rusija s Ladom, Jugoslavija sa Zastavom, DDR s Trabantom i Wartburgom - sve kako bi pomogl građanima da dođu do vlastitog automobila, kojeg su kao u slučaju plastičnog mališana iz Istočne Njemačke čekali i 17 godina na isporuku. Od sviju navedenih marki, međutim, Dacia je danas vjerojatno u najboljoj formi.
 

Dacia raste eksponencijalno: u osam godina proizvela je vozila koliko i prije u gotovo pola stoljeća! Dacia
28. 4. 2022

Početkom tisućljeća Renault se pobrinuo za rumunjski automobilistički preporod, koji je očito daleko od kraja. Dacia uvijek priprema nove modele, a jedan od najizazovnijih koji slijedi ​​je crossover srednje veličine, imena Biggster. No prije nekoliko dana bilo je to u tvornici u rumunjskom gradu Mioveni, gdje se nalazi Daciina tvornica, slavilo se iz sasvim drugih razloga. 10-milijunski automobil, Dacia Duster, već je napustio proizvodnu traku.

Najviše zasluga pripada Sanderu

To je, dakako, važna prekretnica u razvoju marke, posebice s obzirom na činjenicu da je polovica vozila proizvedena samo u posljednjih osam godina, što samo pokazuje da je njezin rast posljednjih godina i dalje iznimno snažan. Štoviše, marka Dacia već čini značajan udio u Renaultovoj prodaji, a u posljednje vrijeme pridonosi tome da Grupa i ne stoji tako loše kao što bi inače mogla biti zbog nedostatka poluvodiča. Naime, Dacije su i nadalje iznimno jednostavni i dostupni auti koji u većini slučajeva i ne koristi danas toliko važne polu vodiče.
 

Najviše zasluga za ove rezultate pripadaju modelu Sandero, koji čini više od četvrtine ukupne prodaje u Dacijinoj povijesti. U klasičnoj verziji i verziji Stepway (koja predstavlja vrh ponude) uvjerio je 2,6 milijuna kupaca. S 2,3 milijuna prodanih primjeraka na drugom je mjestu Dacia 1300, bazirana na Renaultu 12 koji se proizvodi već 35 godina, a treća je Dacia Duster koja je u dvije generacije uvjerila oko 2,1 milijun kupaca.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.