Premijera u Munchenu: Dacia Jogger - multipraktik sa 7 sjedišta, poznato lice, s još više sadržaja i za baušetulu i za kazalište

Nova Dacia Jogger sa sedam sjedišta predstavljena je na sajmu automobila u Münchenu 2021. Prednji dio bit će potpuno isti kao i Sander, ali će imati mnogo više litara i centimetara. Jogger će tako zamijeniti postojeće sedmerosjede  Dokker, Lodgy i Logan MCV. 

Nastavljajući s predstavljanjem novog Sandera i inspiriran konceptom SUV-a Bigster, Jogger se temelji na istoj platformi CMF-B kao i njegov supermini brat, ali s međuosovinskim razmakom rastegnutim za 300 mm kako bi se smjestila dodatna stražnja sjedala. Ono što je najvažnije bit će dostupan kao hibrid - prvi za Daciju.

Spajajući „praktičnost karavana, prostranost MPV -a i stil SUV -a“, Jogger ima 200 mm razmaka od tla i, s duljinom od 4547 mm, najveći je Dacijin model.

Unatoč izgledu SUV-a, modularnim krovnim šipkama i ogradama, Jogger će biti dostupan samo s pogonom na prednje kotače, jer će SUV Duster ostati "kao pravi terenac".

Premijera u Munchenu: Dacia Jogger - multipraktik sa 7 sjedišta, poznato lice, s još više sadržaja i za baušetulu i za kazalište Dacia
6. 9. 2021

Dacia Sandero u osnovi je dizajnirana kao limuzina niže srednje klase koja će zadovoljiti potrebe par ili drugog automobila kod kuće, što opet znači da Dacia nakon odlaska Lodgyja i Sandere MCV nema gotovo nikakav obiteljski automobil koji bi doista zadovoljio sve prosječne potrebe.četveročlane ili čak peteročlane obitelji. To je osobito istinito ako njegovi članovi vole provoditi većinu svog vremena u prirodi i s mnogo sportske opreme.

Jogger (njegovo ime već nagovještava upotrebljivost u slobodno vrijeme), posljednje pojačanje u ponudi robne marke stoga je gotovo presudno za njegov razvoj, ili kako kažu u Daciji, četvrti stup u ponudi pored Springa, Sandera i Dustera. Na kraju, ali ne i najmanje važno, to je i jedini automobil u ponudi koji nudi sedam sjedala (očekuje se da će treći red biti dostupan uz dodatnu cijenu), čime je pristojno naslijedio gore spomenutog Lodgyja, ali dodatno povećao njegovu upotrebljivost.

Dizajniran da zamijeni Dokker, Lodgy i Logan MCV modele, Jogger ima tri reda fleksibilnih sjedala, s tim da se srednji red kotrlja prema naprijed i dijeli 60:40.

Zapremina prtljažnika iznosi 160 litara na stražnjim sjedalima (dovoljno za mali izlet u kupnju), a popet će se na 708 litara ako se zadnja sjedala uklone u cijelosti.

Nijedno se ne preklapa ravno u pod i ne klizi naprijed -natrag, Dacia smatra da te inženjerske izmjene čine sjedala skupljima i zauzimaju više mjesta.

Sandero i Jogger identični su od B stupa prema naprijed, ali Dacia je izradila 40-milimetarski napredak prema B stupu prema natrag kako bi dala dodatnu visinu i širinu, dopuštajući stražnjoj kabini da iskoristi dodatni prostor za putnike.

Za multimedijsko sučelje ponuđena su tri sustava: Media Control, koji se sastoji od postolja za pametni telefon i priključne stanice; Media Display, koji dodaje četiri zvučnika i 8,0 -inčni zaslon osjetljiv na dodir; i Media Nav, koji donosi bežični Android Auto i Apple CarPlay, sat-nav i šest zvučnika.
 

Sandero Stepway poslužio je kao osnova vozila i to ni na koji način ne skriva. Prednji dio vozila je manje -više isti, a promjene tada počinju u kabini. Duljina vozila je 4,55 metara, a obiteljsku orijentaciju diktira međuosovinski razmak od 2,9 metara. Istodobno, Jogger nudi i udaljenost od tla 20 centimetara, što čini da se čini da izdašne plastične zaštite nisu samo ruž - kako će se prvi kilometri pokazati u praksi. A prtljažnik? Sa 708 litara na pet sjedala, Jogger će se nesumnjivo svrstati u sam vrh klase, a s položenim drugim redom sjedala bit će dostupno čak 1819 litara prostora.

Sa stajališta (audio) tehnologije, općenito nema većih inovacija u odnosu na Sander, osim na samom vrhu ponude, gdje će nadzornu ploču zauzeti sustav Media Nav. To će omogućiti povezivanje s Android Autoom i Apple Car Playom, a točka na i je povezivanje šest zvučnika i USB utora. Upotrebljivost i udobnost bit će povećani grijanjem prednjih sjedala, automatskom klimom i daljinskim zaključavanjem prtljažnika.

Sustavi za poboljšanje sigurnosti automobila sustav su kočenja u nuždi (kao dio radarskog tempomata) koji detektira vozila u pokretu u rasponu od sedam do 170 kilometara na sat i vozila u mirovanju u rasponu između sedam i 80 kilometara na sat. Automobil će biti opremljen sustavom za otkrivanje mrtvih vozila i pomoći pri parkiranju.

Dacia će u studenom ove godine početi prikupljati narudžbe za novi automobil, a prva vozila bit će dostupna u Sloveniji u veljači iduće godine. Osim toga, bit će dostupni s dva pogonska sklopa, naime s potpuno novom verzijom poznatog trocilindričnog motora sa 110 'konjskih snaga' ili 81 kilovata i već poznatim litarskim motorom sa 74 kilovata (100 'konjskih snaga'), koji će biti može raditi na plin. Očekuje se da će se 2023. ponudi dodati hibridni pogonski sklop.

DACIA JOGGER HYBRID, U PRODAJI OD 2023.

 

Dacia će 2023. obogatiti svoju ponudu hibridnim motorom. Pritom će Dacia Jogger biti prvi model marke opremljen hibridnom tehnologijom, a time i najpovoljniji hibrid sa sedam sjedala na tržištu.

 

Hibridni Dacia Jogger imat će 1,6-litreni benzinski motor, dva električna motora (jedan glavni motor i jedan visokonaponski elektropokretač-generator) te dog-clutch mjenjač s više načina rada. Prikupljanje energije kočenja u kombinaciji s velikim kapacitetom samopunjive baterije od 1,2 kWh (230 V) i učinkovitošću automatskog mjenjača omogućit će do 80 % gradske vožnje na posve električni pogon, čime će kupci uštedjeti do 40 % goriva (u usporedbi s ekvivalentnom benzinskom inačicom u gradskoj vožnji i uz vožnju jednoličnim stilom).

 

Od ostalih prednosti izdvajaju se:

– pokretanje u 100% električnom načinu rada

– udobna vožnja zahvaljujući automatskom mjenjaču

– automatsko prebacivanje između različitih načina rada za veći užitak u vožnji i veću učinkovitost.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.