LNG nam otvara širom Schengen! Austrijanci spremni stopirati Bugarsku i Rumunjsku, ne i Hrvatsku

Andrej Plenković izvukao jokera iz rukava, a zove se LNG terminal na kojeg računaju Austrijanci, tako i Karl Nehammer koji danas dolazi u Hrvatsku, začudo i na Krk!

- "Ne osjećamo nikakav migracijski pritisak iz Hrvatske. Budući da Hrvatska uzorno ispunjava graničnu zaštitu, ne vidim tu problem. Glasuje se o državama pojedinačno." 

Uoči posjeta Karla Nehammera, 32. po redu austrijskog kancelara Zagrebu i Krku sve razvidnije kako će nam i Austrija upaliti zeleno svjetlo za ulazak u Schengen. Osim što je od 100.000 neprijavljenih migranata njih 2/3 stiglo iz Rumunjske, Srbije, Mađarske i Bugarske i što Hrvatska nije zapravo nikakva migracijska prijetnja Austriji ponajveću prevagu u odluci susjedne nam države donosi zajednički plinski interesi, a onda i mnogi drugi.

LNG nam otvara širom Schengen! Austrijanci spremni stopirati Bugarsku i Rumunjsku, ne i Hrvatsku Johana Geron / Reuters / Pixell
22. 11. 2022

Kako donosi "Kleine Zeitung", Karl Nehammer je siguran u svoju i austrijsku odluku. Donijeli su veliki tekst dan pred posjet svog kancelara Hrvatskoj pod naslovom: - Bez veta protiv ulaska Hrvatske u Schengen!

https://www.kleinezeitung.at/politik/6218850/Widerspricht-Innenminister_Nehammer_Kein-Veto-gegen

Dan prije razgovora u Zagrebu, kancelar Nehammer stavio je u drugi plan prijetnje vetom ministra unutarnjih poslova Karnera. Vjerojatno i zbog postizanja bolje osnove za raspravu o pitanju opskrbe energijom, navodi Klaine Zeitung te objašnjava.


Prilično je balansiranje što bi kancelar Karl Nehammer (ÖVP) trebao uspjeti u bilateralnim razgovorima u Zagrebu u srijedu – barem površno. Na sastancima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem bit će riječi o energetskim pitanjima i proširenju schengenskog prostora. 
Dok se po pitanju energetike traži infrastruktura, po pitanju Schengena malo se zakompliciralo svog solističkog nastupa austrijskog ministra unutrašnjih poslova.

 
Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) zaprijetio je da će Austrija staviti veto na proširenje schengenskog prostora EU. Prema preporuci Europske komisije, češko predsjedanje Vijećem EU planira početkom 2023. uključiti zemlje EU Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku u schengenski sustav. Samo: bez jednoglasja unutar prethodnih schengenskih zemalja, ovaj plan bi propao.


U razgovoru za medije u Klagenfurtu, Nehammer je istaknuo: -  "Ne osjećamo nikakav migracijski pritisak iz Hrvatske. Budući da Hrvatska uzorno ispunjava graničnu zaštitu, ne vidim tu problem. Glasuje se o državama pojedinačno."

Jednostavnim jezikom: prijetnja vetom sada je usmjerena samo na Bugarsku i Rumunjsku potencirao je Karl Nehammer te izjavio:

"Imamo 100.000 ljudi koji su neregularno prešli granicu, od kojih je 75.000 prešlo zemlje poput Rumunjske, Bugarske i Mađarske, a da ih tamošnja sigurnosna tijela nisu registrirala. To je sigurnosni rizik i o tome se moramo pobrinuti."

Prema austrijskim medijima, energetski bi se problem trebao lakše riješiti u četvrtak. Nehammer putuje na LNG terminal na Krku, gdje se održava energetski summit s bavarskim premijerom Markusom Söderom. Prema medijskim napisima, kapaciteti za ukapljeni prirodni plin u potpunosti su popunjeni do 2027. godine, no srednjoročno je strategija daljnja diverzifikacija izvora opskrbe, u konačnici kapacitet terminala udvostručen.


https://www.kleinezeitung.at/politik/6218850/Widerspricht-Innenminister_Nehammer_Kein-Veto-gegen

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.