Orbán je poput Tita, Ukrajincima isporučuje plin iz Hrvatske, s Krka i to po 5 x višoj cijeni! Još do jučer plin je išao u suprotnom smjeru

Jeftini plin kupuje od Rusa, a skupi "američki" lifra iz Hrvatske Ukrajincima!!! Budimpešta puni džepove na tranzitu plina iz Hrvatske. KAKAV CAR, JOŠ JEDNOM. Sad se zna na što su mislili Putin i Orbán kad su jučer kazali kako imaju i velikih planova na Balkanu. Samo dan nakon njihova susreta u Kremlju došlo je i do povijesne promjene u mađarsko-ukrajinskom transportu plina!!! Plin više ne putuje iz Ukrajine u Mađarsku, već obrnuto i to onaj skupi američki, katarski, alžirski... ni manje ni više nego iz Hrvatske!

Dok se dvoje svađa, dok se Ukrajina i Rusija sukobljavaju, Mađari se profiliraju kao jedan od ključnih profitera! Dijelom i na račun Hrvatske! Kakav je Orbán samo spretni trgovac i vješti pregovarač. Kako samo Mađari koriste zlu kob Ukrajine koju Rusi sve više zaobilaze. Viktor Orbán spretno koristi svoju politiku "neutralnosti i neodređenosti" te geostrateški položaj i sve više podsjeća na Josipa Broza Tita koji je basnoslovno naplaćivao jugoslavensku poziciju nesvrstanosti. Popularnost mu je u Mađarskoj od jučer porasla na najvišu moguću razinu ikada. Pokazao je ujedinjenoj oporbi koju predvodi Peter Marki-Zay  koliko je snažan i koliko mu oponenti moraju još pojesti žganaca da bi ga nakon 15 godina vladavine maknuli s trona. Uz sjajan dogovor s Vladimirom Putinom, mađarski je predsjednik zauzdao i cijene vitalnih namirnica. Naprosto ih je zamrznuo. Izbori su u travnju i stoga ne čudi da Orbán čini sve kako bi još jednom pobjedio. Ovaj put protiv njega se ujedinila cijela oporba i lijevi i desni i crni i crveni, i mali i veliki. Je li im to dovoljno u borbi protiv rijetko spretnog političara, za kojeg mnogi drže da je običan prodavač magle i diktator. Za njega sve je dobro dok Washington i Bruxelles šute, a tome je za sad tako i zato je mađarska oporba očajna. Dobrom dijelu Mađara pun je kufer diktatorskih i autoritarnih modela ponašanja Viktora Orbána, no kad ih se pita treba li se s Rusima razgovarati kažu:

- Ako moramo birati između zime i Europske unije, biramo Ruse. Zašto plaćati 5 x veću cijenu plina koju već plaćaju u Rumunjskoj, a dijelom i u Hrvatskoj.

Orbán je poput Tita, Ukrajincima isporučuje plin iz Hrvatske, s Krka i to po 5 x višoj cijeni! Još do jučer plin je išao u suprotnom smjeru Viktor Orban/FB
2. 2. 2022

Foto: Viktor Orban/FB

Prije ruske izolacije Ukrajine plin je preko Ukrajine distribuiran u Mađarsku, a već danas okrenut je pravac opskrbe. Kako i po kojoj cijeni? LNG terminal na otoku Krku poslužio je Mađarima da se pretvore u jednog od najvažnijih dobavljača ovog energenta za Ukrajinu. Naravno da im Viktor Orbán ne prodaje plin po cijeni koju je izborio kod Putina, već po 5 puta višoj, istoj onoj koju i mi plaćamo! Jeftini plin kupuje od Rusa, a skupi "američki" lifra iz Hrvatske Ukrajincima.

Sad je već i puno jasnija izjava dvojice predsjednika koji su jučer u Kremlju izjavili kako imaju izniman interes i na Balkanu. Još prije godinu dana mađarska kompanija MVM "vizionarski" je zakupila dobar udio LNG terminala na Krku i već djeluju. Mađari kupuju jeftini plin od Rusa, a na skupom američkom, katarskom, alžirskom..., kojeg dopremaju s Kvarnera masno zarađuju.

Veliku priču o povijesnoj promjeni dopreme plina donio je danas Index.hu, najčitaniji elektronski medij u susjednoj Mađarskoj. https://index.hu/gazdasag/2022/02/01/ukrajna-magyaroroszag-gazprom-gaz-ar/

Očito ćemo s nastupajućim danima otkrivat sve više takvih mađarskih, a i ruskih interesa u Hrvatskoj i obližnjim zemljama. Zluradi su prozivali naš LNG terminal kako će nakon preorjentacije Mađara na jeftini ruski plin ostati bez posla, no događa se upravo suprotno. Sad traže još udjela, jer ukrajinska glad za plinom je neizmjerna, a plaćaju ga astronomskom cijenom un odnosu na onu koju imaju Mađari s Rusima.

 

- Prvi put u povijesti danas je započeo transport plina iz Mađarske u Ukrajinu, rekao je Serhiy Makohon, direktor ukrajinskog HTSZ plinskog transportnog sustava.

Time je Mađarska postala druga zajamčena opskrbna ruta za Ukrajince nakon Slovačke, koja vrlo slično može opskrbljjivati Ukrajinu prirodnim plinom ako Rusija u potpunosti zatvori plinsku slavinu zbog razlika s Kijevom. Kako stvari stoje to bi se lako moglo dogoditi u svjetlu napetosti duž ukrajinske granice. 

Ruski Gazprom u listopadu je zaustavio tranzit prirodnog plina koji je dopremljen u Mađarsku preko Ukrajine. Ista ta Mađarska plin je Ukrajincima preprodavala, no sad im je to zabranjeno.

Ukrajinci su u prosincu potpisali ugovor o suradnji s mađarski distributerom plina FGSZ Földgázszállító Zrt. U sklopu toga pokrenut je fizički prijenos plina koji Ukrajini omogućuje dobivanje do 8 milijuna kubičnih metara plina dnevno. Kako Mađari Ukrajincima ne smiju prodavati ruski plin, očito je da će on dolaziti s otoka Krka te dijelom iz Slovačke.
Još važnije, kako bi smanjila ovisnost o Rusiji, Ukrajina želi diverzificirati svoje kanale opskrbe plinom. Sporazumom s mađarskom stranom ukrajinski su trgovci dobili pristup terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) na hrvatskom otoku Krku. Pitanje je jesmo li mogli sami direktno prodavati Ukrajincima plin i izbjeći mađarske prekupce i korisnike? Jesmo li mogli koristiti mađarski plinovod za taj posao?

U međuvremenu, cijena prirodnog plina na Europskoj burzi plina (TTF) pala je ispod 900 dolara za tisuću kubnih metara kao rezultat Gazpromovog povećanja obujma transporta na ukrajinskim plinovodima i pada "obrnutih" tokova plina na plinovodu Jamal u Poljska. Rusi su objasnili da su zbog zimskog vremena "punili plin unatrag", punivši vlastite rezervoare. Cijene plina u siječnju su u prosjeku iznosile 976 dolara, a u prosincu 1.310 dolara.  

Ukrajina je doživjela sporazum Mađarske i Rusije kao izdaju

Kada je otkriveno da će Gazprom prestati isporučivati plin Mađarskoj preko Ukrajine, Kijev je sporazum Budimpešte i Moskve opisao kao izdaju. Kijev se požalio da je izgubio ogromnu naknadu za tranzit, jer je količina plina vezanog u Mađarskoj u Gazpromu zaobišla Ukrajince. 
Ukrajina želi, a prije svega mora, smanjiti ovisnost o ruskom plinu. I dok LNG terminali zvuče obećavajuće za Europu, Rusija još uvijek zadovoljava 30 do 40 posto europskih potreba za plinom, a Sjedinjene Države, koliko god žele, još nemaju infrastrukturu (LNG terminali) za popunjavanje tog jaza. Iako Washington to pokušava, nije slučajno da je šeika Tamim Bin Hamad Al-Thanija, katarskog emira primio Joe Biden u Bijeloj kući. Katar je jedan od najvećih svjetskih proizvođača ukapljenog prirodnog plina (LNG) i mogao bi Europi osigurati prirodni plin koji joj je potreban. Međutim, nema previše rezervi, jer je većina prirodnog plina već ugovorena na dugoročne ugovore.

BUDIMPEŠTA BI MOGLA NAPUNITI DŽEPOVE TRANZITNOM NAKNADOM
U međuvremenu, mađarski premijer Viktor Orbán u Moskvi pregovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prema procjenama medija, između ostalog, o povećanju količine ugovorenih 4,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Što to znači, Budimpešta ili želi napuniti mađarske akumulacije po trenutnim tržišnim cijenama kako bi držala sve pod kontrolom ili želi trgovati viškom u budućnosti. Hoće li im to Rusi dozvoliti.
Detalji mađarsko-ruskog plinskog ugovora nisu poznati. Nije sigurno ni da su Rusi obećali prirodni plin Mađarima po tako prijateljskoj cijeni.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.