Cyber-napadi sve učestaliji

U prvom tromjesečju 2020. otkriveno je 22,5 posto više cyber napada u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. Većina napada usmjerena je na vladine agencije, financijsku industriju, industrijska poduzeća i medicinske organizacije, stoji u izvješću Pozitivne tehnologije.

Cyber-napadi sve učestaliji Pixabay
17. 6. 2020

Kao što je navedeno u studiji, tijekom prvog tromjesečja 2020. većina napada bila je usmjerena na vladine agencije, industrijska poduzeća, financijsku industriju i medicinske organizacije (broj se povećao s 66 na 81 posto). Takav nalet aktivnosti vjerojatno je potaknut, prema stručnjacima, pandemijom koronavirusa. 

Industrija je također trpjela: na nju je bio usmjeren svaki deseti napad ransomwarea Trojan, uključujući novi zmijski ransomware koji može ukloniti sjene kopije i zaustaviti procese povezane s radom industrijskih kontrolnih sustava.

Hakeri stvaraju vlastite stranice i na njima objavljuju datoteke ukradene od žrtava ako ne dobiju otkupninu za njih. Ova vrsta iznuđivanja dobija sve veću snagu: napadači traže nove poluge pritiska na ugrožene organizacije.

Prema našim prognozama, u svijetu će se povećati broj napada na udaljena radna mjesta. U vezi s masovnim prijelazom na daljinski rad u skoroj se budućnosti tvrtke mogu suočiti s porastom pokušaja provale korporativnih računa i iskorištavanja ranjivosti u sustavima daljinskog pristupa. Prijetnje su izuzetno relevantne za tvrtke koje nemaju strogu politiku lozinki i redovita ažuriranja softvera", navodi se u izvještaju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.