Obnovljivi izvori energije čine oko 90 posto kapaciteta dodanog 2020. godine

Unatoč usporavanju rasta proizvodnje električne energije zbog pandemije COVID-19, obnovljivi izvori porasli su 2020. godine, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA). Oni sada čine oko 90 posto ukupnog kapaciteta dodanog ove godine.

Obnovljivi izvori energije čine oko 90 posto kapaciteta dodanog 2020. godine Unsplash
12. 11. 2020

Stručnjaci IEA primijetili su porast potrošnje na obnovljive izvore energije u Kini i Sjedinjenim Državama. Razne tvornice u tim zemljama čine gotovo 200 GW dodatnih proizvodnih kapaciteta širom svijeta.

Većina tvrtki koristila je hidroenergiju, sunčevu energiju i energiju vjetra. Očekuje se da će u budućnosti energija vjetra i sunčeve energije rasti za 30 posto i u Kini i u Sjedinjenim Državama. Najvjerojatnije će programeri iskoristiti posebne vladine programe koji istječu 2020. godine. Sjedinjene Države, Kina, Japan, Njemačka, Italija, Indija i Velika Britanija pružaju neke porezne poticaje ako tvrtke koriste obnovljive izvore energije.

Agencija predviđa da će Indija i Europska unija također dodati dodatnih 10% obnovljivih kapaciteta, najbrže rastuću industriju od 2015. godine.

"Obnovljivi izvori energije kontinuiranim rastom svladavaju izazove koje predstavlja pandemija", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Tijekom prvih deset mjeseci godine Kina, Indija i EU povećali su svoje obnovljive izvore za 15 posto u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, udjeli proizvođača opreme za obnovljive izvore energije nadmašuju većinu dionica i energetski sektor u cjelini, rekla je agencija.

IEA je primijetila da je za konsolidaciju uspjeha 2020. potrebna stalna podrška stotinu vlasti. Ako nacionalne vlade nastave razvijati programe subvencija, dodaci suncu i vjetru mogli bi porasti za još četvrtinu do 2022. A fotonaponske instalacije mogle bi doseći rekordnih 150 GW do 2022. godine.

"Obnovljivi izvori otporni su na krizu COVID-19, ali ne i na političku nesigurnost", zaključuje Birol.

Ako se ostvare prognoze IEA-e, obnovljivi izvori mogli bi postati najveći svjetski izvor električne energije do 2025. godine.

Gumb Google vijesti
OZNAKE: KINA, ENERGIJA, EU, NJEMAČKA, VLADA, PANDEMIJA

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.