Kongersu SAD-a dostavljen nacrt zakona o sankcijama za krađu podataka i informacija o COVID-19

Vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu SAD-a Kevin McCarthy rekao je da je u Kongresu uveo prijedlog zakona za sankcioniranje hakera koji pokušavaju ukrasti podatke o istraživanju borbe protiv novog koronavirusa.

Kongersu SAD-a dostavljen nacrt zakona o sankcijama za krađu podataka i informacija o COVID-19 Pixabay
23. 7. 2020

Upravo sam uveo nacrt zakona o tome da hakeri postanu odgovorni za krađu informacija vezanih uz COVID. Američki istraživači najbriljantniji su umovi na svijetu, a mi razvijamo cjepivo protiv koronavirusa brže nego ikad. Ne možemo dopustiti Kini, Rusiji ili bilo kome drugom da koristi naše inovacije“, napisao je McCarthy na Twitteru.

Prošli tjedan agencije za kibernetičku sigurnost u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi izdale su preporuke za pokušaje hakiranja razvoja cjepiva, za koje krive ruske državne strukture. U prijedlozima američke Agencije za nacionalnu sigurnost stoji da je „skupina ruskih obavještajnih službi djelovala protiv organizacija koje su sudjelovale u razvoju cjepiva COVID-19 u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji kako bi vjerojatno ukrale informacije i intelektualno vlasništvo vezano za taj razvoj. i ispitivanje cjepiva COVID-19."

Početkom svibnja britanske i američke obavještajne agencije izvijestile su da su zabilježile velike cyber napade na zdravstvene organizacije i istraživačke centre. Istovremeno, svim zaposlenicima međunarodnih i nacionalnih medicinskih organizacija preporučeno je da promijene lozinku kako bi pristupili računalnoj opremi i prešli na dvofaktornu provjeru autentičnosti. Hakeri, prema pojedinim uslugama, koriste tehnologiju odabira često korištenih ili nedovoljno složenih zaporki na račune medicinskog osoblja.
Press sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne prihvaća optužbe za hakerske napade na cjepivo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.