CRVENI ALARM! Amerikanci napuštaju Ukrajinu, State Department naredio obiteljima veleposlanstva da se spakiraju i čim prije odu iz Kijeva

Ne putujte u Ukrajinu zbog povećane prijetnje ruske vojne akcije! EVAKUACIJA AMERIKANACA!!! Zveckanje oružjem natjeralo State Department da svim Amerikancima koji nisu neophodni u radu Ambasade uruči karte za SAD u jednom smjeru, a onima koji su namjeravali putovati u Ukrajinu preporučeno je da to sad nikako ne čine!
 

- Uzdržavani zaposlenici američkog veleposlanstva u Kijevu moraju napustiti zemlju. Nebitno osoblje veleposlanstva mora također čim žurnije otputovati iz Ukrajine o državnom trošku.

CRVENI ALARM! Amerikanci napuštaju Ukrajinu, State Department naredio obiteljima veleposlanstva da se spakiraju i čim prije odu iz Kijeva David Mark from Pixabay
24. 1. 2022

FOTO: David Mark / Pixabay

Američki State Department naredio je obiteljima cijelog američkog osoblja u američkom veleposlanstvu u Ukrajini da napuste zemlju zbog pojačanog straha od ruske invazije.

Ovakav potez uslijedio je usred rastućih napetosti oko ruskog vojnog jačanja na granici s Ukrajinom. Kako one nisu ublažene tijekom pregovora u petak između američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Ženevi tako su se Amerikanci odlučili poduzeti prve korake kako bi zaštitili svoje ljude u Ukrajini, donosi vijest britanski The Guardian. https://www.theguardian.com/world/2022/jan/24/us-orders-families-of-embassy-staff-out-of-ukraine

Vladimir Putin, rekao je Blinken, mora birati između "poželjnog puta diplomacije i dijaloga", ili "ruske agresije i ogromnih posljedica". SAD, NATO i Europa spremni su se nositi sa svakim slučajem, rekao je.

"Bili smo vrlo jasni da će, ako dođe do daljnje ruske agresije i dodatnog slanja ruskih snaga na granicu s Ukrajinom, doći do brzog, oštrog i ujedinjenog odgovora Sjedinjenih Država i Europe",

rekao je Blinken za CBS-ov Face the Nation, ponavljajući poruku za koju je rekao da je prenio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u "iskrenim i sadržajnim" razgovorima u Ženevi prošlog tjedna.

State Department je upozorio: “Sigurnosni uvjeti, osobito duž ukrajinskih granica, na Krimu koji je okupirao Rusiju i u istočnoj Ukrajini pod ruskom kontrolom, nepredvidivi su i mogu se pogoršati bez najave. Demonstracije, koje su s vremena na vrijeme postale nasilne, redovito se događaju diljem Ukrajine, uključujući Kijev.

Savjetodavni odjel za putovanja, koji je upozoravao da se ne putuje u Ukrajinu zbog Covid-19, kao i napetosti oko Rusije, promijenjen je "crveni alarm" i preporuku da se ne putuje ni pod koju cijenu ako se ne mora.

“Ne putujte u Ukrajinu zbog povećane prijetnje ruske vojne akcije i Covid-19. Povećan oprez u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira. Neka područja imaju povećan rizik”, savjetuju iz odjela.

​​

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.