Rusi iz proglasili neprijateljima, a oni danas na Vršiču slave rusko slovensko prijateljstvo u Ruskoj kapelici

Slovenci "skroz ponoreli"! Nisu više prijatelji Rusa, ali su ih svejedno pozvali ispred Ruske kapelice, gdje će ruski ambasador imati glavnu riječ. Tko će sve biti tamo? Stiže Milan Kučan, bivši predsjednik, ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov, ali ne i službena politika koja mirno promatra što im to radi nevladina udruga Društvo Slovenija Rusija. Tako tamo neće biti ni premijera Roberta Goloba, ni Tanje Fajon, ministrice vanjskih poslova, a vjerojatno ni Roberta Pahora, SLO predsjednika koji je prošle godine slavio prijateljstvo.

Godišnja komemoracija u sjećanje na Ruse koji su 1916. izgubili živote u lavini na slovenskim Alpama ovaj put neće biti službeno održana zbog ruske agresije na Ukrajinu. Ali to ne znači da se tamo neće okupiti vidljivi vrh.

Rusi iz proglasili neprijateljima, a oni danas na Vršiču slave rusko slovensko prijateljstvo u Ruskoj kapelici Društvo Slovenija Rusija
31. 7. 2022

Foto: Društvo Slovenija Rusija / FB

Tradicionalno se svake posljednje nedjelje u srpnju kod Ruske kapelice pod Vršičem održava memorijalna svečanost, ali ovog puta, prema riječima organizatora, Društva Slovenije i Rusije, neće biti velikog događaja. Članovi udruge kažu da će u nedjelju biti pobožnost za njihove članove. Ali... To nije u skladu s informacijama iz Turističkog ureda Kranjskogo.

Tamo su nam rekli da će se za vikend u kapelici održati pravoslavna misa na koju je ulaz besplatan.

Kako je priopćeno iz društva, njihovi članovi okupit će se kod kapelice i polaganjem vijenca, minutom šutnje i pravoslavnom molitvom prisjetiti se tamo pokopanih žrtava tragičnog događaja iz vremena Prvog svjetskog rata.

Tko je bio pozvan, a tko nije?

"Ove godine, čak i više nego prethodnih desetljeća mira, kapelica treba ljude da u tišini zapale svijeću ili polože vijenac. Za duše poginulih pod lavinom i protiv svih ratova, nasilja, razaranja i okrutnosti koje slijepa mržnja vodi", napisali su u Organizatori koji nisu bili dostupni za daljnja pojašnjenja o pozivnicima i programu. Iz Ruskog veleposlanstva u Ljubljani potvrdili su nam samo da će događaju prisustvovati i ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov, zanimalo nas je i je li organizator pozvao visoke goste iz slovenske politike, no na to pitanje nisu odgovorili.
 

Iz kabineta premijera Roberta Goloba pojasnili su da on nije pozvan na skup niti mu namjerava prisustvovati. U Ministarstvu vanjskih poslova na čijem je čelu Tanja Fajon niti ne planiraju sudjelovati, ali su, kako dodaju, "upoznati s događajem".

Sjećanje na ruske i druge zarobljenike

U Ministarstvu su nam također pojasnili da se Ruska kapelica obilježava u spomen na ruske i druge ratne zarobljenike koji su tragično stradali tijekom izgradnje ceste preko prijevoja Vršič, a tradicionalna svečanost kod Ruske kapelice postala je podsjetnik na važnost mira i međusobnog poštovanja. , bez obzira na veličinu i snagu država.

 
Upravo je zbog toga za MVP neprihvatljiv "jednostrani napad Ruske Federacije na suverenu, neovisnu i teritorijalno integriranu državu Ukrajinu".

Na skupu su članovi Ruskog društva osudili rusku agresiju i istaknuli da Ruska kapelica pod Vršičem ostaje simbol mira i kulture sjećanja s poštovanjem.

Rusku kapelu pod Vršičem sagradili su 1916. godine preživjeli ruski ratni zarobljenici u spomen na svoje suborce poginule u lavini, zatrpane tijekom izgradnje ceste preko Vršiča, a za njih je sagrađena drvena kapelica u pravoslavnom stilu.

Rusija je nedavno uvrstila Sloveniju na popis zemalja protiv kojih već poduzima mjere. Već u svibnju naredila nam je, među ostalim, smanjenje broja diplomatskog osoblja za četiri osobe.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.