Borba protiv terorizma: Europa priprema “protuudarac”

Nekoliko vodećih europskih čelnika održalo je jučer videokonferenciju kako bi demonstrirali europsko jedinstvo u borbi protiv terorizma i "organizirali protuudarac".

Borba protiv terorizma: Europa priprema “protuudarac” Unsplash
13. 11. 2020

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i austrijski kancelar Sebastian Kurz zatražili su bolju zaštitu vanjskih granica Europske unije i pooštravanje zakona o azilu.  

Dvojica čelnika sastali su se u utorak u Elizejskoj palači u Parizu kako bi demonstrirali europsko jedinstvo u borbi protiv terorizma i “organizirali protuudarac”.

“Teroristički napadi u Austriji, Francuskoj i mnogim drugim zemljama svaki nam put iznova pokazuju da moramo sprovesti mjere koje već dugo tražimo”, poručio je Kurz na zajedničkoj konferenciji za novinare s Macronom u utorak.  

Austrijski je čelnik upozorio da Europi prijeti stalna opasnost koju predstavljaju tisuće takozvanih “foreign fighters”, stranih boraca koji su se vratili u EU nakon što su se borili na strani ISIL-a u Siriji i Iraku ili kojima je onemogućen odlazak na ratišta jer su uhvaćeni na granicama.

“Mnogi od njih su u zatvoru, dok su neki već pušteni na slobodu. Tužna je istina da će velik broj njih, koji su još u zatvoru, biti pušteni na slobodu u idućih nekoliko godina”, upozorio je Kurz. “To su tempirane bombe. Ako želimo zaštititi slobodu svih nas, onda moramo ograničiti slobodu tih ljudi”, dodao je.

34-godišnji austrijski kancelar zatražio je i odlučnu borbu protiv političkog islama koji predstavlja temelj za islamističke terorističke napade, a pozvao je i na uspostavljanje europskog sustava obrazovanja imama.  

Predsjednik Macron dodao je da je potrebna bolja suradnja nacionalnih tijela i razmjena informacija među zemljama članica. Ponovno je zatražio i reformu Schengena.

Kao što sam rekao prošli tjedan kad sam posjetio francusko-španjolsku granicu, moramo zajednički raditi na reformi Schengena. Suzbijanje ilegalne imigracije je, naravno, nešto drugo od terorizma, ali moramo se pozabaviti vezom između te dvije teme”, poručio je Macron osvrćući se na nedavni teroristički napad u Nici koji je izveo ilegalni migrant iz Tunisa koji je u rujnu ove godine stigao na talijanski otok Lampedusu i potom doputovao u Francusku.  

Nakon bilateralnog sastanka, Kurz i Macron održali su i videokonferenciju s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nizozemskim premijerom Markom Rutteom, šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.  

Von der Leyen je istaknula da će i Europska komisija dati svoj doprinos u borbi protiv terorizma. Najavila je i da će se krajem studenog održati i prvi takozvani Forum o Schengenu, na kojem će se raspravljati o “prednostima i slabostima” Schengenskog sustava.  

Komisija će na temelju zaključaka koje izvučemo iz toga predstaviti novu strategiju za Schengen”, obećala je von der Leyen. “Europa bez unutarnjih granica moguća je samo uz pouzdanu zaštitu vanjskih granica”, istaknula je njemačka demokršćanka.

Obećala je i brzu provedbu zakona o kontroli govora mržnje i terorističkih sadržaja na velikim internetskim platformama, o kojem se govori još od 2018. godine. Kancelarka Merkel obećala je da će se taj zakon donijeti još za vrijeme njemačkog predsjedništva Vijećem EU-a koje istječe krajem ove godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.