Merkel i Macron predlažu novi fond za oporavak težak 500 milijardi eura

Pandemija koronavirusa je najteža kriza u povijesti Europske unije i zahtijeva odgovarajuće odgovore, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Merkel i Macron predlažu novi fond za oporavak težak 500 milijardi eura © Europska unija 2020
19. 5. 2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron predložili su uspostavu novog europskog fonda za oporavak u iznosu od 500 milijardi eura.

Pandemija koronavirusa je najteža kriza u povijesti Europske unije i zahtijeva odgovarajuće odgovore, izjavila je Merkel nakon videokonferencije s Macronom u ponedjeljak poslijepodne. “Cilj je da Europa iz ove krize izađe jača, čvršća i solidarnija”, poručila je njemačka kancelarka. Pritom je istaknula da bi se novcem iz novog fonda za oporavak trebala poticati osobito ulaganja na području ekološke i digitalne tranzicije.

Francuski predsjednik je njemačko-francusku inicijativu nazvao “važnom etapom”. “Dogovor između Njemačke i Francuske nije dogovor između 27 država članica. No nema dogovora između 27 zemalja članica ako se prije toga ne dogovore Njemačka i Francuska”, napomenuo je Macron.

Dodao je da će se u sklopu tog programa podupirati branše i regije koje su najteže pogođene pandemijom bolesti Covid-19. Francuski je predsjednik istaknuo da bi pomoć u sklopu tog programa bila bespovratna i da korisnici dobivena sredstva neće morati vraćati. Pariz i Berlin predlažu da se Europskoj komisiji omogući da se zaduži na financijskim tržištima u ime Europske unije te da se to zaduženje vrati iz proračuna EU-a tijekom određenog razdoblja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je francusko-njemačku inicijativu. “Pozdravljam konstruktivan prijedlog Francuske i Njemačke koji potvrđuje opseg i veličinu gospodarskog izazova s kojim se Europa suočava. To ide u smjeru prijedloga na kojemu radi Komisija, a koji će uzeti u obzir i stavove svih država članica i Europskog parlamenta“, izjavila je von der Leyen.

Predloženi je plan pozdravila i šefica Europske središnje banke Christine Lagarde koja je u razgovoru za nekoliko europskih medija Merkeličin i Macronov program nazvala “ambicioznim, ciljanim i dobrodošlim”.

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel izjavio je da je jučerašnji prijedlog korak u pravom smjeru te je pozvao svih 27 zemalja članica na spremnost na kompromise budući da sve zemlje članice moraju jednoglasno dati zeleno svjetlo za takav program. Proširenje proračunskog okvira također mora biti ratificirano u svim zemljama EU-a.

Međutim, za to vrijeme iz zemalja članica stižu podijeljene reakcije. Dok je talijanska vlada pohvalila francusko-njemačku inicijativu, austrijski kancelar Sebastian Kurz odmah je poručio da je protiv takvog prijedloga. “Naša je pozicija nepromijenjena. Želimo pomoći zemljama koje su teško pogođene, ali zajmovima. Očekujemo da novi višegodišnji financijski okvir zrcali nove prioritete radije nego da podiže razinu sredstava”, istaknuo je Kurz.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.