Beroš pozvao rusku stranu da ubrza dostavu dokumentacije radi procjene cjepiva

"Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak udaljavanja od zajedničke nabave Europske komisije, već je znak traženja komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulatornim elementima Europske komisije i Republike Hrvatske", poručio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš pozvao rusku stranu da ubrza dostavu dokumentacije radi procjene cjepiva Twitter
4. 3. 2021

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu da je na sastanku s ruskim veleposlanikom pozvao rusku stranu da se ubrza dostava dokumentacije o cjepivu kako bi hrvatski regulator HALMED mogao procijeniti je li to cjepivo sigurno, kvalitetno i učinkovito za primjenu u Hrvatskoj.

Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak udaljavanja od zajedničke nabave Europske komisije, već je znak traženja komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulatornim elementima Europske komisije i Republike Hrvatske”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je moguće da se cjepivo, uz propisanu proceduru, nabavi bez centralnog odobrenja Europske agencije za lijekove i da će analiza HALMED-a zahtijevati neko vrijeme, ali da se radi o danima i tjednima, a nikako mjesecima.

Jučerašnji razgovor koji je održan na inicijativu veleposlanika protekao je u ugodnom, konstruktivnom i prijateljskom tonu i razgovarali smo o mogućnosti nabavke cjepiva, ustvrdio je Beroš.

Izjavio je kako su naglasili da je to moguća varijanta, ali i dodao da mora biti u sklopu europske regulative i svih pozitivnih hrvatskih propisa koji determiniraju kad neko cjepivo, odnosno lijekovi, mogu ući na prostor Republike Hrvatske.

Napomenuo je da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo dopis ruskom veleposlanstvu sa zahtjevima HALMED-a o dokumentaciji, odnosno 11 dokumenata, koja su nužna da bi ta agencija mogla procijeniti sigurnost cjepiva kako bi se eventualno koristilo u Hrvatskoj.

Zahvaljujem nastojanjima naših ruskih prijatelja da nam pomognu u globalnoj borbi protiv koronavirus epidemije jer je cijepljenje, uz mjere, glavno oružje u sprječavanju širenja infekcije”, kazao je.

Napomenuo je kako su već rekli da je moguće da HALMED i bez centralnog odobrenja Europske agencije za lijekove na osnovu traženja hrvatskih zdravstvenih vlasti evoluira učinkovitost cjepiva i interventnim uvozom omogući cjepiva koja nemaju centralno odobrenje.

Mislim da je to legitimno nastojanje Vlade da građanima omogući sve što znanost nudi, ali je glavni kriterij sigurnost, učinkovitost i kvaliteta”, naglasio je ministar Beroš.

Vezano za dug prema veledrogerijama koje su ograničile isporuku lijekova bolnicama, Beroš je rekao je da je to problem koji postoji već desetljećima i koji treba riješiti reformskim koracima u zdravstvenom sustavu, ali i razgovorom s veledrogerijama.

Poručio je da Vlada, kao i dosad, namjerava napraviti sve da osigura neometanu isporuku lijekova građanima i u tom smislu će razgovarati s veledrogerijama.

Zaključio je da hrvatski zdravstveni sustav nije financijski održiv, a krizna godina je naglasila negativne financijske učinke zbog povećanja troškova zdravstvene zaštite kao i nabave cjepiva, što nas je prošle godine koštalo preko dvije milijarde kuna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.