Bačeno je 180 milijuna eura u HR, a direktorica Pfizera priznala da nikada nisu ni testirali sprječava li cjepivo prenošenje virusa

Nino Raspudić traži istražno povjerenstvo o postupanju u doba covida: Bilo je svega. Bačeno je u vjetar 180 milijuna eura, a Vili Beroš mu uzvratio: - To što pričate je pljuska zdravoj pameti

Prema Raspudiću odluke Stožera Civilne zaštite i drugih nadležnih institucija za pandemije covida bile “izrazito dvojbene”, dok je ministar zdravstva Vili Beroš poručio da su donesene radi očuvanja zdravlja i života građana.

Bačeno je 180 milijuna eura u HR, a direktorica Pfizera priznala da nikada nisu ni testirali sprječava li cjepivo prenošenje virusa Romeo Ibrišević
27. 10. 2023

Nino Raspudić podsjetio je na informativno-edukativnu kampanju Misli na druge – cijepi se! rekavši da je direktorica Pfizera, koji je proizvodio cjepivo, priznala da nikada nisu ni testirali sprječava li cjepivo prenošenje virusa.

– Tko je odlučio da se daju covid potvrde i da u staračke domove i bolničke intenzivne odjele bez testiranja mogu ulaziti oni koji su se cijepili, upitao je.

Smatra da su covid potvrde bile “glavni krivac” za proboj virusa u staračke domove i bolnice.

Dodao je i da su sve radnje Vlade, Stožera i drugih institucija ostavile teške gospodarske, društvene, obrazovne i zdravstvene posljedice na građane – od nepregledanih i neoperiranih do narušenog mentalnog zdravlja djece. Bilo je, kaže, i “loših posljedica od cijepljenja eksperimentalnim cjepivom”.
Podsjetio je da je Hrvatska naručila ukupno 19,7 milijuna doza cjepiva od čega je iskorišteno samo pet milijuna doza, a što je smatra, bila potpuno nerazumna nabava iz perspektive poreznih obveznika jer je vrijednost cjepiva koje je bačeno 180 milijuna eura.

Raspudić je napomenuo da se istraživanjem žele utvrditi eventualne nezakonitosti, nedopušteni utjecaji, moguće pogodovanje i politički pritisci na rad Stožera i drugih nadležnih institucija, okolnosti oko nabave cjepiva protiv covida-19, razloge zašto je Vlada donijela odluku po kojoj je nabava medicinske opreme i usluga izuzeta od primjene zakona o javnoj nabavi, te na temelju kojih je znanstvenih spoznaja Stožer donio odluke o ograničenju kretanja na početku pandemije i sl. donosi Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/raspudic-trazi-istrazno-povjerenstvo-o-postupanju-u-doba-covida-bilo-je-svega-baceno-je-u-vjetar-180-milijuna-eura/?fbclid=IwAR0BytmXY4BoWCtMwQgGkssgxfHpf3q3-KyoTkK2d3V69V_RS2leBR2yQzU

Beroš: Trebate odgovarati radi poticanja na okupljanja u vrijeme pandemije


– Vaš prijedlog je pljuska zdravoj pameti naših građana. Pljuska struci, pljuska i ruganje znanstvenoj zajednici, pljuska djelatnicima javnog zdravstvenog sustava, pa i Zakladi Nobel koja je nedavno dodijelila Nobelovu nagradu za medicinu znanstvenicima koji su razvili mRNA cjepiva, ista koja se koriste za suzbijanje COVID-19, odvratio je mostovcima ministar Vili Beroš.

Upozorio je da su oporbeni zastupnici, potpisnici inicijative, tijekom epidemije kontinuirano stavljali političke interese ispred zdravlja građana. Stoga, smatra, trebalo bi ih dovesti pred sud javnosti zbog poticanja okupljanja na trgovima što je uzrokovalo dodatno širenje infekcije, zbog negiranja znanstveno utemeljenih učinaka cjepiva, zbog teorija tzv. čipiranja, propagiranja neprovjerenih lijekova, a i zlonamjernog pokušaja interpretiranja nuspojave cjepiva.

– Politiziranjem najvećeg medicinskog svjetskog postignuća u povijesti, cijepljenja, niste naštetili ovoj Vladi. Naštetili ste građanima. Igrali ste se životima najranjivijih od kojih su mnogi preminuli zbog necijepljenja, rekao je. Dodao je i da je ne samo Hrvatska, nego i čitava Europa imala covid potvrde. 

 
 
Rasprava u gotovo praznoj sabornici
Tijekom rasprave, na kojoj nije bilo puno zastupnika, osnivanje istražnog povjerenstva podržali su klubovi Mosta i Domovinskog pokreta, dok je SDP-ova Andreja Marić podržala cijepljenje protiv covida i smatra da je covid potvrde trebalo uvesti, organizirati on-line nastavu i sl., no, složila se da bi istražno povjerenstvo trebalo istražiti okolnosti nabave cjepiva protiv covida-19, što je s viškom i drugo.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da je rasprava “debakl i nestručna” te “na razini teorije zavjere”, a od 24 saborska zastupnika koja su potpisala taj prijedlog na raspravu ih je došlo samo sedam što, dodao je, pokazuje da su – ili promijenili mišljenje ili odustali od potpore tom prijedlogu. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.