Berlusconi neočekivano odustao od kandidature i gordo poručio da on nije taj i da će zajedno s desnicom "generirati" snažnog predsjednika

- Radim korak unatrag radi talijanskog savezništva, obrazložio je odustajanje od kandidature medijski mogul. Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi hospitaliziran je u Milanu zbog rutinskih pregleda, a dan ranije je objavio da se povlači iz borbe za predsjednika. Savez desnog centra, koji je namjeravao kandidirati Berlusconija sad nastavlja potragu za prikladnim kandidatom.

Berlusconi neočekivano odustao od kandidature i gordo poručio da on nije taj i da će zajedno s desnicom "generirati" snažnog predsjednika Silvio Berlusconi FB
24. 1. 2022

Berlusconi je na rutinskim liječničkim pregledima u milanskoj bolnici San Raffaele, izvijestila je talijanska novinska agencija Ansa, ne navodeći za sada nikakve druge detalje. Četiri puta bivši premijer operirao je srce, a od 2016. godine se oporavlja i od raka prostate. Prošle je godine nekoliko puta bio hospitaliziran nakon što se zarazio novim koronavirusom 2020. godine.

Čelnik stranke desnog centra Forza Italia povukao je u subotu kandidaturu za predsjednika. Povlačenje iz utrke za tu poziciju najavio je 85-godišnji medijski mogul na virtualnom sastanku stranačkih čelnika desnog centra.

Kako je najavio, odlučio je napraviti korak unatrag u ime zajedništva. Prije toga posljednjih je dana intenzivno pokušavao pridobiti potporu dovoljnog broja birača, ali nije uspio, a Sabor može dobiti potreban broj glasova. Razgovore sa stranačkim čelnicima vodi čelnik Lige Matteo Salvini, javlja austrijska novinska agencija APA. Bivši parlamentarni kandidat desnog centra Pier Ferdinand Casini mogao bi biti nominiran kao kandidat desnog centra. Taj 66-godišnji demokršćanin smatra se jednim od najiskusnijih političara u Italiji i mogao bi dobiti potrebne glasove iz svih dijelova političkog spektra, navodi APA.

"Berlusconijeva kandidatura je bila nesprejemljiva. Z njegovim umikom gremo korak naprej in začenjamo resne pogovore med političnimi silami, da bi državi našli častivredno osebo za predsednika," je dejal vodja Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte. Tudi levosredinski tabor za zdaj še ni predstavil skupnega kandidata.

Izbor novog predsjednika, koji će naslijediti Sergia Mattarella, počinje u ponedjeljak i mogao bi potrajati nekoliko dana. Predsjednika ne biraju Talijani izravno, već ga biraju članovi oba doma talijanskog parlamenta i predstavnici 20 talijanskih pokrajina

Evo što je sam Silvio Berlussconi kazao:

- Iskreno sam od srca zahvalan mnogim tisućama Talijana i Talijana koji su mi proteklih dana iskazali svoju naklonost, podršku i ohrabrenje otkako sam predložen za predsjednika Republike.
Posebno sam zahvalan političkim snagama desnog centra koje su željele formulirati moju kandidaturu, brojnim zastupnicima sa svih strana koji su dali podršku i pristanak, važnim stranim političarima.
Nakon nebrojenih sastanaka sa zastupnicima i regionalnim delegatima, također i prije svega pripadnicima različitih strana koalicije desnog centra, provjerio sam postojanje dovoljnog broja za izbore.
To je pokazatelj koji me dirnuo: najviša je to funkcija. Ona predstavlja jedinstvo naroda, zemlje koju volim i kojoj sam se trideset godina stavio u službu, sa svom svojom energijom, mojim vještinama, mojim vještinama.
U istom duhu, uvijek stavljajući kolektivni interes iznad svakog osobnog razmatranja, puno sam razmišljao, sa svojom obitelji i čelnicima svog političkog pokreta, o prijedlogu.
Italija danas treba jedinstvo, smanjiti razlike između većine i opozicije kako bi se zemlja izvukla iz krize. Potrebno je odabrati čovjeka sposobnog i s potrebnim autoritetom koji će biti jamac temeljnih načela naše zemlje u međunarodnim odnosima, europske i atlantske opcije, uvijek komplementarne i nikad suprotstavljene, koji će jamčiti mir i sigurnost te odgovoriti na globalne izazove.
Nadam se da će Parlament i predstavnici regija uspjeti napraviti ovaj izbor u najkraćem mogućem roku.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.