VIDEO: Škoro opleo po HDZ-u i SDP-u, priziva Tuđmanov predsjednički sistem i traži put promjena kroz referendume

Miroslav Škoro danas je na Youtubeu i Facebooku objavio kandidaturu za predsjednika države i kazao kako ne obaćaje da će Hrvatska biti između najbogatijih na svijetu, ali zato traži priliku, jedinstvo, jednakost i pravdu za sve. Najavio je program u pet točaka. Prvo želi promijeniti Ustav i osigurati veće predsjedničke ovlasti, predložit će ih prvo Saboru. Ako parlament to ne usvoji isto će pokušati s Plenkovićem, ako i predsjednik Vlade to odbije ide na referendum, a tad bi volio vidjeti toga tko će taj zahtjev odbiti. Ja ne želim biti predsjednik fikus, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti da predvodi promjene za koje će me narod izabrati.

VIDEO: Škoro opleo po HDZ-u i SDP-u, priziva Tuđmanov predsjednički sistem i traži put promjena kroz referendume Ivo Čagalj/Pixell
23. 6. 2019

Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav u kojem se na vlasti izmjenjuju dvije najveće stranke sa svojim malim trgovačkim satelitima. Dogodine nas čekaju i parlamentarni izbori i velika koalicija. Na njima birači mogu izabrati samo jednog kandidata a svi ostali u Sabor ulaze po volji šefova stranaka. Političke elite toliko su se otuđile od naroda, a smicalicama i manipulacijama guše referendume i volju naroda. Gubitak povjerenja u državne institucije poprimio je zabrinjavajuće razmjere. Govori se o Hrvatskoj kao neuspješnom projektu. Stotine tisuća hrvatskih sinova i kćeri svojim radom i pameću izgrađuju danas neke druge države, jer ovdje nisu imali šanse bez stranačke iskaznice. Jednostavno nisu više željeli živjeti u državi u kojoj spirala mržnje nagriza njene temelje. To nije Hrvatska kakvu smo sanjali i koji su sanjali naši preci i koju je stvarao dr. Franjo Tuđman i za koju ratovali i ginuli hrvatski branitelji.
Pobjeda u Domovinskom ratu i ostvareno jedinstvo u tom vremenu moraju biti polazna točka u izgradnji moderne Hrvatske
U takvim okolnostima hrvatska treba predsjednika za odlučne zaokrete, Hrvatska treba osvježenje ustavnog položaja predsjednika, treba predsjednika koji će biti oruđe za promjene. Zato sam i donio odluku o svojoj kandidaturi.
Savez s narodom je srž mog programa, nasuprot vladavini stranačkih elita i njihovih kompromis sklopljen daleko od očiju javnosti. Želim biti narodski predsjednik i samo ću vama polagati račun.
Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje inicijative Saboru za promjenu Ustava. Ako tu inicijativu većina ne prihvati predložit ću predsjedniku Vlade da raspiše ustavni referendum, a ako i on odbije taj prijedlog pozvati ću građane za prikupljanje potpisa za prikupljanje referenduma. Tada bih volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda. Predsjednik Republike jedini je dužnosnik kojeg građani biraju direktno. Stoga njegova uloga treba biti razmjerna toj činjenici. Ja ne želim biti predsjednik fikus, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti da predvodi promjene za koje će me narod izabrati.
Prvo, predsjednik mora imati pravo pozvati na referendum i bez suglasnosti premijera, drugo, zakonodavni referendum. Naime, ako narod na referendumu usvoji ono što je predložio predsjedniku taj zakon stupa na snagu.
Treće, predsjednik mora imati ovlasti sazvat sjednicu Vlade i njome predsjedavati.
Četvrto, privremeni veto… Predsjednik mora imati pravo ne potpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda. I peto, predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda, što znači da se omogući predsjedniku da on predlaže kandidate, a ne dav oni budu rezultat međustranačkih dogovora.
Drage Hrvatice i Hrvati, dragi pripadnici nacionalnih manjina, ja Vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijima na svijetu, jamčim Vam da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države. Za mene Hrvatska nije slučajna država i dokazat ću da je ona itekako uspješan projekt koji su upropastili neuspješni političari. Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika Republike i zato tražim vaš glas dademo nov poticaj.
Zalagat ću se za EU kao zajednicu ravnopravnih ljudi, a ne kao federaciji ili ne daj bože unitarne zajednice.
Posebno ću štiti interese u Bih, ilegalne migracije i terorizam najvećim su problem, zajedničke granice moraju biti sigurne, a naše policija i vojska mora biti spreman.
Posebno se obraćam onima kojim ne izlaze na izbore. Ako vi izađete na izbore nema te mašinerije koje će nas zaustaviti. Radimo ispravnu stvar. Ne mogu mirno sve to gledati i zato idemo po pobjedu,. Idemo zajedno promijeti u i uz Božju pomoć promijenit Hrvatsku. Naravno da sam sretan što u svemu tome imam i podršku obitelji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.