Austrija nakon terorističkog napada u Beču najavila pojačani nadzor crkvi

"Ne može se isključiti da je napadač svjesno htio tražiti žrtve u crkvama", izjavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer u četvrtak u Beču najavivši da će sigurnosne snage početi smjesta nadzirati crkve i druge vjerske objekte.

Austrija nakon terorističkog napada u Beču najavila pojačani nadzor crkvi Pixabay
30. 11. 2020

Nakon nedavnog islamističkog terorističkog napada u Beču, austrijska je vlada najavila da će ubuduće pojačano nadzirati crkve.

Ne može se isključiti da je napadač svjesno htio tražiti žrtve u crkvama”, izjavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer u četvrtak u Beču pozivajući se na nova saznanja iz policijske istrage.

Upozorio je da se Austrija trenutačno nalazi u “osjetljivoj fazi” zbog opasnosti od kopiranja nedavnog napada u Beču. Nehammer je dodao da će sigurnosne snage smjesta početi pojačano nadzirati crkve i druge vjerske objekte.

U terorističkom napadu koji se dogodio 2. studenog u središtu Beča ubijene su četiri osobe, a 23 su zadobile dijelom teške ozljede. 20-godišnji napadač albanskih korijena Kurtin S., koji je rođen i odrastao u Beču i koji je već bio osuđivan zbog terorizma jer je kao 18-godišnjak htio otići u Siriju i boriti se na strani ISIL-a, ubijen je tijekom napada.

Austrijski ministar unutarnjih poslova priznao je da su “počinjene očite i nedopustive pogreške” prilikom obavještajne obrade napadača, istaknuvši da je trebao biti smatran većom prijetnjom.

Naime, slovačka je policija nedugo nakon napada u Beču objavila da je tijekom zadnjih nekoliko mjeseci upozoravala austrijske vlasti da je 20-godišnji Kurtin S. pokušao kupiti streljivo na njezinom teritoriju, što mu na kraju nije pošlo za rukom.

Ljudi iz Njemačke koje prate njemačke obavještajne službe su na ljeto bili u Austriji i sastali se s napadačem“, upozorio je i šef bečke policije Gerhard Pürstl. “Te činjenice, zajedno s informacijama iz Slovačke, mogle su dovesti do drugačijeg ishoda u procjeni prijetnje tog pojedinca“, dodao je.

Austrijske su vlasti naredile istražni pritvor za deset osoba zbog sumnji da su povezane s napadom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.