Austrija ponovno uvela najviši stupanj upozorenja za putovanja u zemlje zapadnog Balkana

S obzirom na sve veći broj zaraženih koronavirusom u zemljama zapadnog Balkana, Austrija je uvela najviši stupanj upozorenja za putovanja u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Austrija ponovno uvela najviši stupanj upozorenja za putovanja u zemlje zapadnog Balkana Unsplash
2. 7. 2020

Riječ je o sigurnosnom stupnju 6 koji se inače izdaje samo za zemlje u kojima vladaju ratni sukobi.

Od ovoga trenutka ponovno vrijedi najviši stupanj upozorenja za putovanja u te zemlje”, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u srijedu u Beču.

Ministrica za integraciju Susanne Raab pozvala je sve austrijske građane da pod svaku cijenu otkažu planirana putovanja u te zemlje. Schallenberg je dodao da su se u Austriji već pojavili slučajevi zaraze koronavirusom koji se mogu povezati s odlaskom u jednu od tih šest zemalja.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer najavio je intenzivne kontrole na granicama. Sve osobe koje se budu vraćale iz zemalja zapadnoga Balkana moći će ponovno ući u Austriju samo s negativnim testom na koronavirus ili uz dvotjednu samoizolaciju, poručio je Nehammer.

Inače, države članice Europske unije prihvatile su u utorak preporuke da se od danas ponovno otvore vanjske granice Europske unije za putnike iz 14 zemalja, među kojima su i Srbija i Crna Gora. No Austrija se današnjom odlukom djelomice usprotivila jučerašnjoj preporuci Vijeća EU-a. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.