Srbija se popela na vrh neslavne ljestvice (ima najviše...)

Srbija ima najviše masovnih ubojstava po glavi stanovnika. Katastrofa u susjedstvu!

U Srbiji se od 2013. do 2023. godine dogodilo devet masovnih ubojstava u kojima su ubijene ili ranjene 102 osobe, što je u prosjeku 1,42 žrtve na 100.000 stanovnika!
 

Srbija se popela na vrh neslavne ljestvice (ima najviše...) Twitter/fotomontaža
13. 10. 2023

Srbija je na prvom mjestu među zemljama u Europi po broju masovnih ubojstava po broju stanovnika u posljednjem desetljeću, upozorio je za srpski tjednik Nin Aleksandar Weisner, stručnjak za prevenciju oružanog nasilja nad maloljetnicima. Razloge za to uglavnom pripisuje kriminalizaciji i raslojavanju srpskog društva.
 

U Srbiji se od 2013. do 2023. godine dogodilo devet masovnih ubojstava u kojima su ubijene ili ranjene 102 osobe, što je u prosjeku 1,42 žrtve na 100.000 stanovnika, sažimaju Weisnerove izjave za tjednik Nin srbijanski mediji.

Weisner je docent u Europskom centru za mir i razvoj Međunarodnog sveučilišta za mir, koje djeluje pod okriljem Ujedinjenih naroda. Doktorirao je na temu sprječavanja oružanog nasilja maloljetnika u Srbiji, au razgovoru za taj tjednik istaknuo je da je rizik da građanin Srbije bude žrtva masovnog ubojstva mnogo veći nego građanin Francuska ili Turska postaju žrtve terorističkog napada u vlastitoj zemlji. Pojasnio je da je u samo jednom terorističkom napadu u Parizu poginulo 130 ljudi, a 416 ih je ozlijeđeno, no u posljednjih deset godina u Francuskoj je zbog masovnih ubojstava, u koje spadaju i teroristički napadi, umrlo 0,9 ljudi na 100.000 stanovnika.

Razloge velikog broja masovnih ubojstava u Srbiji Weisner je pripisao kumulativnom učinku višegodišnje kriminalizacije, militarizacije i militarizma, kao i socioekonomskog raslojavanja društva.

Srbiju su početkom svibnja ove godine potresla dva masovna ubojstva. U streljačkom napadu Trinaestogodišnji učenik ubio je 3. svibnja desetero ljudi, devet učenika i zaštitara u svojoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu. Dan kasnije 20-godišnjak je u tri sela kod Mladenovca ubio devetero ljudi, većinom mladih, od tada svaki tjedan prosvjeduje Srbija protiv nasilja. Najprije su se održavale u Beogradu, a potom su se proširile po cijeloj zemlji. Sudionici prosvjeda traže, među ostalim, promjenu članova Vijeća za regulaciju elektroničkih medija, kao i smjenu ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Bia Aleksandra Vulina. Do sada nijedan od ovih zahtjeva nije ispunjen.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.