- Među najliberalnijim smo u Europi s mjerama, nema policijskog sata, nema maski na otvorenim površinima. Opet smo među boljima u Europi, 7. smo u EU po stopi incidencije

- Zdravlje iznad svih ostalih naših potreba i razumljiva je težnja za povratak starom načinu života. Pri tome ne smijemo biti nestrpljivi. Svi svjedočimo što samo nekoliko tjedana može učiniti za povećanje broja oboljelih. Jedino kolektivnom odgovornošću možemo pobijediti bolest“, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva na današnjoj presici Stožera. Kazao je i sljedeće: - „Treba naglasiti da smo među liberalnijim zemljama u EU kada govorimo o restrikcijama. Mjesta za popuštanje nema, moramo ostati oprezni. Zatvoreni su ugostiteljski objekti i teretane, ali nema policijskog sata, nema lockdowna, nema nošenja maski na otvorenim prostorima. Rade neesencijalni poslovi, osim ugostiteljskih objekata. Stalno, iz dana u dan, balansiramo između očuvanja zdravlja i ostalog. Case fatality rate u RH je 2,2 posto, što znači da umre jedan naš sugrađanin na 45 slučajeva bolesti. To znači da ćemo za svakih 45 osoba koje se ne zaraze spasiti jedan život. To čine mjere“, kazao je Beroš.

- Među najliberalnijim smo u Europi s mjerama, nema policijskog sata, nema maski na otvorenim površinima. Opet smo među boljima u Europi, 7. smo u EU po stopi incidencije Twitter
3. 2. 2021

Capak: Nema nikakvih razloga da se uskoro ne počne koristiti i rusko cjepivo Sputnik. U ovom tjednu smo imali 15 posto manje novooboljenih nego prošli tjedan. Po smrtnosti smo na 19. mjestu na svjetskoj ljestvici, što znači da smo se pomaknuli za jedno mjesto”, rekao je Krunoslav Capak. Hrvatska je trenutno na 7. mjestu u Europskoj uniji po incidenciji broja zaraženih koronavirusom, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite, dodajući da je dosad u Hrvatskoj prijavljeno 15 nuspojava na Modernino i 535 nuspojava na Pfizerovo cjepivo, od čega dvije ozbiljne koje su zahtijevale primjenu adrenalina 

“Najviša incidencija je u Sisačko- moslavačkoj, a najniža u Istarskoj. Sedmi smo u EU po stopi incidencije”, naveo je Capak

Kratko se osvrnuo i na cijepljenje stanovništva.

Imali smo 15 nuspojava na Modernino cjepivo, samo su 2 ozbiljne reakcije na Pfizerovo cjepivo. Ostalo su sve blage reakcije”, rekao je Capak.

Markotić o oporavku nakon zaraze
“Puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti u drugom valu. Mogu dodatno biti izloženi dodatnim infekcijama što je opterećuje zdravstveni sustav. Vidmo da su to teške obostrane upale pluća. Nema dosta objašnjenja za to. Neki završavaju s trombozom ili plućnom embolijom”, pojašnjava Alemka Markotić.

“Najčešći problemi su s disanjem, psihički problemi i nesanica. Za to će trebati dugoročno praćanje i zdravstvenu skrb”, dodaje.

“Danas u Klinici za infektivne bolesti imamo bolesnika koji je mjesec i pol dana kod nas i još uvijek je pozitivan što znači da bi mogao biti zarazan za ljude oko sebe.Ima ljudi koji duže zadržavaju virus i zbog toga ga mogu dalje širiti. Ovo je opasna i neistražena bolest”, rekla je Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš također se osvrnuo na epidemiološku situaciju.

“Zdravlje je na prvom mjestu i bez toga sve pada u vodu. Ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez. Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u kratkom roku. Zato bez žurenja. Moramo naglasiti nove izazove. Imamo nove sojeve i probleme s cijepljenjem, ali imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijjim zemljama u svijetu i Europi”, kazao je Beroš.

Apelirao je na strpljenje.

“Mjesta za popuštanje nema, ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u preko 20 zemalja Europske unije, a kafići u 24 zemlje. Stalno balansiramo”, dodaje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.