U Hrvatskoj jučer cijepljeno 443 zdravstvenih djelatnika i 1711 korisnika domova za starije

U Hrvatskoj jučer cijepljeno 443 zdravstvenih djelatnika i 1711 korisnika domova za starije Pixabay
28. 12. 2020

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je u ponedjeljak kako je tijekom jučerašnjeg, prvog dana cijepljenja cijepljeno 443 zdravstvenih djelatnika te 1711 korisnika domova za starije.

Tijekom jučerašnjeg dana do 19 sati ukupno su cijepljena 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika domova za starije”, izjavio je Capak na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu.

Kazao je kako cjepivo neće biti dostupno liječnicima obiteljske medicine prije druge polovice siječnja.

Što se tiče Pfizerovog cjepiva, očekujemo da će do druge polovice siječnja, kada će se početi cijepiti starije osobe, doći Modernino cjepivo koje može stajati u običnom frižideru 30 dana, dok Pfizerovo može stajati svega pet dana. Smatramo da će to značajno olakšati rad liječnicima obiteljske medicine”, objasnio je Capak.

Dodao je da su ih htjeli poštedjeti u ovoj prvoj fazi cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

Bude li Hrvatskoj dostupno više cjepiva i bude li potrebe za tim, izvijestio je kako razmišljaju o planu da se organiziraju cjepna mjesta, odnosno cjepni punktovi, kao i mobilni timovi specijalizanata.

Dva slučaja nuspojava su se pojavila u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, o čemu je izvijestila ravnateljica Alemka Markotić.

Bila su dva blaža osipa bez ikakvih posljedica u dvoje djelatnika. Jedan je bio unutar 15-ak minuta, a drugi nešto kasnije tako da još pokušavamo vidjeli je li nešto drugo utjecalo na pojavu osipa”, naglasila je Markotić dodavši da nije bilo drugih reakcija.

Capak je izvijestio da će nove doze cjepiva doći tijekom ovoga tjedna, no ne zna točno kada. Tada će doći osam kutija cjepiva s oko 7800 doza.

Dodao je kako će i sljedeći tjedan doći 18 kutija s dozama cjepiva.

Govoreći o kampanji za cijepljenje, Capak je istaknuo da nemaju namjeru nikoga uvjeravati na cijepljenje, nego da će pravovremenim, preciznim, točnim i stručnim informacijama informirati građane o njegovim prednostima.

Kampanja je počela medijskim istupima stručnjaka koji se bave cijepljenjem i nekoliko stručnih skupova. Medijska kampanja nije još počela, upravo se priprema. Pretpostavljamo da će početkom siječnja početi jača medijska kampanja”, najavio je Capak.

O najavama da će se članovi stožera cijepiti pred kamerama, kazao je kako su se odlučili da toga neće biti jer su prve količine cjepiva bile simbolične te su ih ostavili za najpotrebitije.

Čim dobijemo veće količine cjepiva, mi ćemo organizirati cijepljenje”, istaknuo je Capak.

Izvijestio je i o tjednim incidencijama zaraze, gdje u Hrvatskoj od 22. do 28. prosinca imamo 48 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije.

Jučerašnja incidencija, 14-dnevna na 100.000 stanovnika je 710,5 za Hrvatsku. Najvišu incidenciju ima Međimurska županija s 1112, a najnižu Dubrovačko-neretvanska s 235”, objasnio je Capak.

Prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, trenutna 14-dnevna incidencija Hrvatsku stavlja na 23. mjesto od 27 zemalja članica EU-a. Prema sedmodnevnoj incidenciji smo nešto bolji, na 18. mjestu od 27 zemalja EU-a.

Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika nas stavlja na 19. mjesto od 27 zemalja EU-a, sa stopom od 874,8”, zaključio je Capak.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.