VIDEO: U Europi je glavna zvijezda VW Golf, a na Tokyo Motor Showu 2019. lavinu uzbuđenja izazvao Nissan s Ariya Conceptom

Nissan je na Tokyo Motor Showu predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva električna motora koji se može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji i posve novim dizajnom marke.

VIDEO: U Europi je glavna zvijezda VW Golf, a na Tokyo Motor Showu 2019. lavinu uzbuđenja izazvao Nissan s Ariya Conceptom Nissan press
25. 10. 2019

Novi Nissan Ariya Concept predstavljen je jučer na 46. Tokijskom salonu automobila. Njime je najavljena nova era marke i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila. Nissan je započeo novu eru u dizajnu i performansama pokretanjem dva potpuno električna konceptna automobila na Sajmu automobila u Tokiju 2019. godine. Nissan Ariya Concept i Nissan IMk koncept najnovija su središnja mjesta Nissanove inteligentne mobilnosti, vizija tvrtke za promjenu načina na koji se vozila pokreću, voze i integriraju u društvo.

Ariya Concept - novi svijet Nissan EV-a

"Nissan ima jasnu viziju globalne mobilnosti. Ariya Concept je samo početak, jer Nissan smatra kako se dizajn, pakiranje i uživanje vozača mogu transformirati kroz arhitekturu novih EV platformi", rekao je Yamauchi. "Ariya Concept nije konceptni automobil dizajniran iz dalekih ideja, već automobil koji u svojoj srži utjelovljuje Nissan Intelligent Mobility i ističe obećanje o potpuno novom vozačkom iskustvu na horizontu."

Ariya Concept nudi prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sustavima, dok karoserija vozila utjelovljuje čistu, besprijekornu prirodu električnih vozila. Vozilo utjelovljuje viziju Nissanove inteligentne mobilnosti osobnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sustava donosi uglađeno i prilagodljivo iskustvo vožnje, bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija.

Ariya Concept implementira i razvija elemente dizajna koji su prvi put predstavljeni na vozilu IMx concept tijekom Tokijskog salona automobila 2017. Uključuje odvažnu, elektrificiranu prednju masku V-motion i oštro stražnje svjetlo u obliku neprekinute linije, kratke prevjese i unutrašnjost koja se može pohvaliti gotovo salonskim uređenjem.

Istaknuti profil vozila su aluminijski felne s pet noža, 21-inčne aluminijske felne s gumama po mjeri. Niska, elegantna krovna linija omogućuje vozilu da klizi kroz zrak. Dizajn straga Ariya koncepta također je odstupanje od tradicionalnih SUV-ova, sa strmim rebrastim C-stupom koji se neprimjetno stapa u mišićavu stražnju palubu. Jednodijelna svjetlosna oštrica sa zatamnjenim lećama pruža se po cijeloj širini tijela. Ispaljenja stražnjeg bokobrana i visoko postavljeno stražnje krilo nude ne baš suptilne prijedloge snage vozila.

"Vanjski izgled postiže ravnotežu između dinamične ljepote i 'tehnološke oštrine' s proporcijama koji pokazuju što je moguće s Nissanovom 100% platformom električnih vozila", rekla je Albaisa. "Iznenađujuće kratki otvori, velika kabina, veliki kotači i prilagođena shema dvobojnih boja pružaju elegantan izgled koji uravnotežuje sport i luksuz."

Shema boja Suisei Blue tvrtke Ariya Concept stvara dvostruki izgled, ovisno o prikazanoj udaljenosti. Iz daleka tamnoplava boja poprima mat oblik. Nakon pomnijeg pregleda, velike ugrađene staklene pahuljice proizvode milijarde svjetlosnih refrakcija, podsjećajući na komet koji prelazi noćno nebo.

Istaknutost linije krova i kotača tvrtke Ariya Concept nova je boja potpisa za buduće Nissanove EV-ove: bakar, boja sunca koja se probija kroz noć kako bi započeo novi dan. Simbolizira zoru nove automobilske ere, a istovremeno daje klimu tradicionalnim japanskim zanatlijama koji su bakar pretvorili u djela funkcionalne umjetnosti.

Dok vanjština Ariya koncepta uglavnom izražava ideje „elegantne“ i „seksi“, unutrašnjost odražava pojam neprimjerenosti - predstavljenu integracijom tehnologije u svakodnevni život i preciznom prirodom japanske izrade.

"Nova arhitektura vozila znači nove mogućnosti za redefiniranje interakcije vozila s društvom, kako EV uparen s naprednim vozačkim mogućnostima može ponuditi novu perspektivu", rekao je Alfonso Albaisa, Nissanov viši potpredsjednik globalnog dizajna. "Ovim vozilom i IMk konceptom željeli smo osigurati da duša svakog Nissanovog automobila posjeduje karakterističan japanski DNK koji se prenosi na jednostavan, ali vrlo moćan moderan način, nešto što nazivamo" Bezvremenski japanski futurizam. "

Karakteriziran konceptima "gladak", "bešavan" i "seksi", Nissan Ariya Concept sadrži primjere ovog novog dizajnerskog jezika po cijeloj vanjštini, uključujući široka prednja blatobrana, super tanka LED prednja svjetla, kao i prednji štit (obično rešetka na vozilu s benzinskim pogonom) ukrašena osvijetljenim, osvijetljenim Nissanovim grbom. Štit sadrži suptilan geometrijski uzorak koji se otkriva kada je osvijetljen elektrificirani V-motion potpis.

"Zamijenili smo konvencionalnu rešetku onim što nazivamo" štit "- ekspresivan komad s inovativnom 3-D teksturom koja nadilazi kozmetiku, ali i kao način da se istakne tehnologija koja se skriva unutar vozila", rekla je Albaisa. "U ovom slučaju, radarski senzor i druge tehnologije pomažu Ariyjevom konceptu da čita ceste i vizualizira stvari koje vozač ne može vidjeti."

Istaknuti profil vozila su aluminijski felne s pet noža, 21-inčne aluminijske felne s gumama po mjeri. Niska, elegantna krovna linija omogućuje vozilu da klizi kroz zrak. Dizajn straga Ariya koncepta također je odstupanje od tradicionalnih SUV-ova, sa strmim rebrastim C-stupom koji se neprimjetno stapa u mišićavu stražnju palubu. Jednodijelna svjetlosna oštrica sa zatamnjenim lećama pruža se po cijeloj širini tijela. Ispaljenja stražnjeg bokobrana i visoko postavljeno stražnje krilo nude ne baš suptilne prijedloge snage vozila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.