Multipraktik i sedmerosjed koji teži samo 1261 kilogram! Ama baš za sve...

Test: Dacia Jogger Extreme 1.0 TCe - Osvježeni multitalent

Vjerojatno poznajete Joggera. Sada je na tržištu u osvježenom izgledu, s novim logom i maskom. Kombi sa sedam sjedala također koketira s kategorijom crossovera. I monovolumeni, jer je opremljen sa sedam sjedala.
 

Multipraktik i sedmerosjed koji teži samo 1261 kilogram! Ama baš za sve... Uroš Modlic
27. 11. 2023

Testni Jogger sadržavao je dakle sve ono što Dacia sada želi podijeliti s potencijalnim kupcima. Praktičan brend koji želi ponuditi puno prostora i praktičnosti za slobodno vrijeme u prirodi. I sve to za poštenu cijenu. Sukladno tome, Extreme je i dalje "najzabavniji" model, iako to ne znači da je primjereniji za terensku vožnju, a kamoli za nešto "ekstremnije".
 

To je najbolji paket opreme, koji onda nudi praktički sve što razuman i pragmatičan kupac može poželjeti. I u isto vrijeme, ništa više. Dakle – dovoljno automobila za razumnu cijenu. Pa, uglavnom bih im dao prednost, iako dosta materijala iznutra izgleda i na dojam je poput jeftine tvrde plastike, ali s druge strane, tekstilni pojas koji se spušta sredinom ploče s instrumentima i vrata ukrasi vješto razbijaju monotoniju. Inače, središnji zaslon od osam inča lijepo nadopunjuje moderan izgled, kao i rotacijski prekidači ventilacije s vlastitim zaslonima.
 

Kabina je pregledna i prozračan, ergonomija je također vrlo pristojna; volan je podesiv po visini i dubini, sjedalo je podesivo po visini, prostora iznad glava ima i više nego dovoljno, a ista su i spremišta. Prvi dojam o sjedalu opet je vrlo pozitivan, ali dulja putovanja ipak zahtijevaju čvršći oslonac za leđa i mač, za temeljitiju strukturu sjedala.mnogi veći konkurenti sa sedam sjedala. Tu su i dva dodatna sjedala za treći red, koja se potom mogu izvaditi iz prtljažnika, a svako od njih ima zavidno malu masu od 10 kg. Jogger je i na tom području šampion jer najlakši ima manje od 1200 kilograma, dok najopremljeniji sedmerosjed teži samo 1261 kilogram.

Sve to znači da se motor, podvozje i kočnice znatno manje opterećuju. Posebno iznenađuje odlučnost trocilindraša – kada je u optimalnom režimu rada Jogger je iznenađujuće odlučan. Jedino je ručni mjenjač nespretan, tetura (barem između prve i treće brzine), a tu ima još poprilično rezerve za Dacijine inženjere. No, prijenosni su omjeri dobro proračunati i prvi stupanj prijenosa je toliko kraći (ali ne toliko kao kod Dustera) da se može voziti sporo s dovoljno okretnog momenta po stvrdnutom makadamu. Ne zaboravite da je ovaj sedmerosjed udaljen čak 20 centimetara od tla, čime se približava ozbiljnijim SUV vozilima. Prije nego što pitate za automatski mjenjač – ima, ali samo s hibridnim pogonskim sklopom. O tome drugom prilikom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.